tirsdag 8. september 2020

Store utslag på meningsmålingene

Det er interessant å følge med på de store endringene på meningsmålingene for tiden. Det kan virke som det å sitte med ansvaret for å styre landet akkurat nå, med både en krevende smittesituasjon og en historisk nedtur i økonomien, ikke har skadet regjeringen eller Høyre. Tvert imot er det nå historisk høye nivåer på oppslutningen.

Men så er det jo på mange måter dette politikk må handler om. Hvem folk har mest tillit til når det virkelig gjelder og det betyr noe hvem som har ansvaret. Og om de som står i fremste rekke hver dag og forklarer ulike hvorfor ulike tiltak blir gjennomført og hvorfor det er nødvendig med inngripende tiltak som begrenser folks handlefrihet for at vi skal løse problemene og komme videre.

Det har vært store utslag i de nasjonale meningsmålingene, men kanskje enda større utslag i noen av de lokale. På pollofpolls.no finner man det som er av målinger. Her finner man blant annet en helt fersk måling fra slutten av august som er gjort i Hordaland stortingsvalgkrets, der Høyre nå har 35 prosent oppslutning mot 30,4 prosent ved stortingsvalget i 2017. Arbeiderpartiet hadde har 21,8 prosent, et prosentpoeng under valgresultatet, mens FrP som hadde 15,1 prosent ved valget har 9,2 prosent nå.

Men en måling med enda kraftigere utslag er nettopp offentliggjort i Drammens tidende for Buskerud valgkrets. Og her ble det også gjort en måling i februar, rett før koronautbruddet, så det er mulig å sammenligne. Høyre lå på et veldig lavt nivå i februar på bare 18,2  prosent, mot 26,9 prosent ved valget. Nå i september er oppslutningen økt til 32,2 prosent. Arbeiderpartiet hadde 28,3 prosent ved forrige valg, fikk 25,9 prosent på målingen i februar og har 21,7 prosent nå. Mens FrP som hadde et sterkt valgresultat på 17,3 prosent i Buskerud hadde økt til 19,7 prosent i februar i år, men har falt til 7,1 prosent nå i september.

Når vi forhåpentligvis får tilgang til en vaksine og kommer oss videre fra denne koronakrisen vil det sikkert skje en viss normalisering på meningsmålingene også. Men man kan heller ikke se bort fra at noe av denne politiske "koronaeffekten" varer en stund. Det blir spennende å følge meningsmålingene i tiden som kommer.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar