onsdag 30. september 2020

Bettingselskapene mener valgdebatten hadde en klar vinner

Debatten er allerede kåret til tidenes dårligste valgdebatt. Kaotisk, full av kjefting, avbrytelser og svært negative karakteristikker av motparten. Så er jo spørsmålet om noen i det hele tatt kan vinne denne type gjørmebryting på TV, eller om det trekker begge kandidatene og politikk generelt ned i søla?

Bettingselskapene i USA mener debatten hadde en klar vinner: Joe Biden. Nettstedet Realclearpolitics.com følger 8 bettingselskaper som hver dag setter odds på hvem som vinner presidentvalget i november, og beregner et gjennomsnitt. Og den forteller at Joe Biden gjort et byks oppover i vinnersjanser siden i går.

Joe Biden ledet allerede i forkant av debatten, med 54.5 prosent vinnersjanse i går, men etter debatten har det hoppet opp til 59,4 prosent. 

Det er interessant å følge bettingselskapenes prognoser, og hvordan de svinger. De som setter oddsen følger naturligvis med på meningsmålingene, men de gjør også vurderinger av andre forhold som noen ganger gjør at de spår et annet utfall enn dagens meningsmålinger gjør. Før sommeren mente for eksempel de fleste bettingsselskapene at Trump var favoritt selv om Biden lå litt foran på målingene Det var kanskje basert på erfaringene fra fire år siden, men kanskje også på innsamlede penger og på en vurdering av at pandemien ville falle i betydning utover sommeren.

Det skjedde som kjent ikke. Bettingselskapene snudde i juni da dårlig pandemihåndtering og rasisme dominerte nyhetsbildet. I juli lå Biden svært langt foran. Så snudde trenden igjen i august og Bidens forsprang krympet raskt. Rundt 1. september lå de omtrent likt hos bettingselskapene. Men de siste fire ukene har Biden igjen tatt ledelsen, sannsynligvis med god hjelp fra stadig nye negative avsløringer om Trump. Om Trump trodde nominasjonen av en ny høyesterettsdommer ville hjelpe tok han feil. Og dersom han trodde den eneste måten å bryte den negative trenden, og snu det som kunne se ut som et svært sannsynlig valgnederlag til seier, var å lage kaos ut av en TV-sendt valgdebatt, tok han også feil. 

Alle bettingselskapene har nå Joe Biden som soleklar favoritt, men med noen variasjoner. Hos Bettfair er sannsynlighetsovervekten hele 63 mot 38, Bettson har 55 mot 46, Unibet  og Vbet har 59 mot 40 og Bovada har 56 mot 44. Smarkets har størst differanse med 61 mot 35, en overvekt på 26 prosentpoeng. Og dette gapet har i snitt økt med omtrent ni prosentpoeng det siste døgnet. Det kan ikke være særlig tvil om at debatten hadde en klar vinner.

Dette samsvarer godt med målinger som er gjort om hva folk mener om hvem som vant og tapte selve debatten. Nettstedet FiveThirtyEight har alliert seg med meningsmålerne i Ipsos og målt hva folk mente etter debatten. De skriver at Biden vant klart, både når det gjelder gjennomføring av debatten og når det gjelder politiske standpunkter. De skriver:

"Debate watchers were pretty decisive in their verdict of last night’s performances: Only about one-third said Trump’s performance was “somewhat good” or “very good,” and 50 percent said it was “very poor.” Biden’s performance was more positively received, with around 60 percent saying they thought he performed well. Respondents gave more mixed grades on how they thought the candidates outlined their policies, but Biden received better marks here, too: Almost 60 percent said they thought his policies were “somewhat good” or “very good,” compared to about 40 percent who said the same for Trump."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar