søndag 20. september 2020

Super Mario 35 år

En av vår tids største og viktigste superhelter feirer 35 år i år. Super Mario er an av de første og største stjernene i konsollspilluniverset og har i all hovedsak hatt sitt virke på Nintendos ulike bærbare og TV-tilkoblede konsoller. Når Nintendo markerer 35 år akkurat nå er det fordi det aller første "Mario-spillet" ble lansert i 1985. Det het Super Mario Bros. og kom på plattformen Nintendo Entertainment System (NES).

Spillet introduserte det opprinnelige Super Mario-konseptet, et 2D univers der Mario går og går mot høyre på skjermen, og møter hindringer, fiender og belønninger på veien. Noen ganger er det rør eller hemmelige ganger han må igjennom, eller noen plattformer eller skyer i høyden. Og til slutt, lengst til høyre på hver "level" er det en stor motstander som må bekjempes, og deretter en flaggstang som er målet.

Men nå når Super Mario nå fyller 35 er det også en annen variant av disse spillene som trekkes frem igjen, og gis ut i nye utgaver til dagens Nintento Switch. Det er spill der Super Mario er i en 3D-verden og kan bevege seg fritt i alle mulige retninger og på de merkeligste steder. Disse spillene er noe av det morsomste og mest innovative som noen gang er langet innen konsollspill. 

Det er Super Mario 64, det aller første 3D-Mariospillet som kom til Nintendo 64 i 1996, Super Mario Sunshine som kom til Nintendo Game Cube i 2002 og Super Mario Galaxy som kom til Nintendo Wii i 2007. 


En liten fotnote om dette med at Mario i år feirer 35 år. De som var tilstede på den tiden vil sikkert huske at selv om Super Mario ble lansert som eget spill for første gang i 1985, fantes figuren Mario også i et arkadespill (det vil si en spillmaskin som fantes i spillehaller) som het Donkey Kong og som kom i 1981. Det må ha vært et at de vanskeligste spillene som noen gang er laget og har av den grunn naturligvis fått legendarisk status. 

Donkey Kong kom ut på NES-plattformen i 1983, to år for Super Mario Bros. I spillet skal Mario, som ofte ellers redde prinsessen, mens Donkey Kong er skurken som kaster brennende tønner i hode på Mario, som også må forsere andre fiender og hindringer. I dette spillet gitt ikke Mario fra venstre mot høyre, men nedenfra og opp, ved å hoppe på plattformer og klatre i stiger. En måte å prøve dette spillet på nytt i dag er å skaffe seg retro-versjonen av NES-konsollen som kom for noen få år siden, med 30 forhåndsinstallerte spill. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar