Fellesløsningene i Altinn forenkler hverdagen for næringslivet og reduserer kostnader. Virkelig store kostnader. En helt fersk spørreundersøkelse viser at bruken av Altinn sparer bedriftene for til og penger
tilsvarende 15 milliarder kroner per år.
Altinn ble etablert i 2004 med en ambisjon om å være en felles digital innrapporteringsløsning for flest mulig ulike ordninger der bedriftene sender informasjon til myndighetene. I årene etter har stadig flere prosesser, også mye som har vært manuelt og papirbasert, blitt langt over i Altinn. Og 3600 ledere i ulike bedrifter som har spurt i undersøkelsen kan bekrefte at det har vært en stor digital suksess:
"Over 3600 næringslivsleiarar over heile landet deltok i undersøkinga, som Opinion utførte på vegner av Digitaliseringsdirektoratet i august. Bedriftsleiarane som vart intervjua, representerte både små, mellomstore og store bedrifter fordelt på ulike bransjar. På spørsmål om dei kan seie kor mykje tid bedrifta sparer på kvar enkelt innrapportering gjennom Altinn, svarer bedriftsleiarane i gjennomsnitt 149 minutt – eller i praksis 2½ time. Med over 14 millionar innrapporteringar frå næringslivet i 2019 og ein timekostnad på 600 kroner, svarer dette til ei årleg innsparing på 15,9 milliardar kroner."Så vil noen kunne innvende at det i 2020 naturligvis må være slik at innrapportering og informasjonsutveksling med næringslivet er digital og automatisert, og at dette ikke er noe annet enn det som skjer i de fleste andre land vi pleier å sammenligne oss med. Men det er faktisk slik at Norge ligger i forkant når det gjelder denne type løsninger, og at Altinn er en viktig årsak til til at vi ikke bare snakker om digitalisering, men også har gjort det konkret. På Digitaliseringsdirektoratetes nettside kan vi lese at:
"Resultatet frå Altinn-undersøkinga blir underbygd av den årlege Paying Taxes-undersøkinga som PwC utfører på vegne av Verdsbanken i 190 land. Der går det fram at ei referansebedrift i gjennomsnitt bruker 79 timar på skatte- og avgiftsrapportering i Noreg kvart år. Til samanlikning vil den same bedrifta bruke 132 timar i Danmark, 175 timar i USA og 218 timar i Tyskland – og over 1500 timar i Brasil. Her snakkar vi altså om sparte vekesverk for norsk næringsliv – og det berre på skattemelding, mva-rapportering, forskotstrekk og arbeidsgivaravgift. Ei rekke andre skjema kjem i tillegg."
Er det blitt så bra at vi kan si oss fornøyd med jobben? Og mer eller mindre i mål med digitaliseringen? Det er ikke tilfelle. Selv om mye av skatterapporteringen, A-meldingen (arbeidsgiverrapportering til Skatt, NAV og SSB) er samordnet og forenklet er det fortsatt mye som skal gjøres for å forenkle hverdagen for bedriftene.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar