Jeg har i et par tidligere innlegg her på bloggen skrevet om hvordan koronapandemien har endret seg når det gjelder geografisk utstrekning og hvor hardt ulike land og regioner er rammet. Det hele startet i Kina, men da jeg
skrev en bloggpost om koronavirusets geografi i begynnelsen av mai, var USA kommet på toppen av listen over antall smittetilfeller. Og fem land i Vest-Europa fulgte på de neste plassene. Men noen store land andre steder var på full fart oppover.
Da jeg
skrev om worldometer.infos koronastatistikk mot slutten av mai var det, ikke uventet, blitt noen store endringer. Det var slik at Brasil og Russland raskt hadde klatret opp på plassene bak USA, Men fortsatt var det slik at de fem store i Vest-Europa, Spania, Italia, UK , Frankrike og Tyskland var på enn på topp 10-listen, på plassene fra 4 til 8. Mens en del andre land, spesielt land i Latin-Amerika, men også det store India, var på vei oppover den globale statistikken over antall smittetilfeller.
Nå har vi passert midten av juni, og det er på tide å ta et nytt blikk på tallene som viser koronavirusets globalisering. Tallene viser interessante ting når det gjelder sammenhenger mellom tiltak og smittetilfeller. Noen land har etterhvert fått god kontroll over situasjonen, noen sliter åpenbart med at de kom for sent i gang med tiltak, mens noen land lider under at de ikke har tatt pandemien tilstrekkelig alvorlig, og betaler en høy pris for dette nå i form av antall nye smittetilfeller og antall døde. Det er også interessant å se hvordan noen land har hatt en nedgang i antall smittede, men nå ser ut til å ha fått en ny vekst, kanskje fordi tiltak er lettet på for tidlig, eller fordi mange mennesker ikke følger rådene de har fått fra myndighetene.
Denne gangen er Kina ikke bare ute av topp 10-listen, de er ikke med på listen over de 20 landene i verden med flest smittetilfeller. Det har vært noen oppslag i media om små nye utbrudd, og fortsatt tiltak, men det er små tall i et så stort land. Øverst på den globale listen troner USA, med 2,2 millioner smittetilfeller og 120 000 døde. Og i motsetning til andre land med store utbrudd har de ikke fått den samme kontrollen. Mange delstater i USA har en urovekkende vekst i spredningen nå. Det samme gjelder Brasil som stort sett ligger på verdenstoppen i antall rapporterte dødsfall pr dag nå. Mens Russland er på en klar tredjeplass, med 560 000 smittede inbyggere, men rapporterer om forbausende få dødsfall sammenlignet med andre land.
Så er de en del store forandringer nedover listen. India var utenfor topp ti for fire uker siden, men er nå nummer fire med 380 000 smittede. Man må imidlertid huske at India har over en milliard innbyggere og målt opp mot innbyggertall er hverken antall smittede aller antall døde veldig høyt foreløpig. Det samme kan man dessverre ikke si om en del land i Latin Amerika. Peru og Chile er begge inne på topp-10 listen nå med over 200 døde per million innbyggere, det samme nivået som Brasil. Også Ecuador og Mexico er rundt dette nivået, mens det for noen andre land i regionen er et spørsmål om et er en del underrapportering. Uansett er Latin Amerika samlet hardt rammet.
I Vest Europa, som dominerte statistikkene for noen uker siden, er imidlertid utviklingen helt annerledes og positiv, og landene er i ferd med å åpnes. Spania og Italia er fortsatt på listen over de 10 landene med flest smittede (nr 6 og nr 8) men det er lave tall på antall nye smittede og veldig få dødsfall Spania har ikke rapportert om mer en 10 døde daglig på over en uke. Og samtidig har Tyskland og Frankrike har falt til 11. plass og 15. plass på denne listen.
Av disse vest-europeiske landene strever UK mest med å få kontroll. De har fortsatt over 1000 nye smittetilfeller pr dag og godt over 100 nye dødsfall pr dag. Det er lavere enn før, men kurven har flatet ut. Og de har passert 300 000 smittetilfeller og 42 000 døde. Det er bare Belgia som har flere dødsfall i forhold til innbyggertall i verden, men der har de svært få nye smittetilfeller for tiden.