torsdag 7. mai 2020

Koronakrisen globaliseres

For å følge med på hvordan pandemien utvikler seg i ulike land og regioner, kan man sjekke tallene på worldometer.info eller hos Johns Hopkins University & Medicine. Disse statistikkene blir stadig mer detaljerte og fra USA har man for eksempel ikke bare oversikt over her enkelt delstat, men også daglige tall på fylkesnivå i de fleste statene.

Og akkurat dette med å kunne sammenligne tall mellom land, men også innad i land er ganske interessant. Mellom land kan det være ulikheter i hvor raskt tiltak ble satt i verk, hvor inngripende de er og hvordan de blir lempet på eller fjernet igjen nå. Raskt eller trinnvis. Med litt ulike prioritering av hva det er viktigst å åpne først. Og i noen land, som i USA, er det også ulikheter og uenighet mellom ulike delstater som gjør slike oversikter spesielt interessante over tid.

Så må vi erkjenne at det sannsynligvis er en svært stor underrapportering av smittetilfeller i de fleste land, på grunn av manglende testing, og forskjeller i hvilke dødsfall som rapporteres inn fordi noen land bare har oversikt over dødsfall i sykehus, noen tar med eldreomsorgen og noen land prøver å rapportere alle dødsfall ut over det normale. Dessuten er det alltid et etterslep i slike tall, blant annet fordi testresultater kan bruke litt tid på å komme frem og bli registrert, spesielt når folk dør i eget hjem. Og rent bortsett fra slike ulikheter i måten man teller i ulike land, kan det i enkelte land være grove feil og mangler i statistikken, kanskje fordi noen ikke liker å innrømme at problemene er blitt så store som de er blitt.

Men tross disse forbeholdene er det interessant å se på hvordan tallene utvikler seg over tid, og hvordan koronapandemien har gått seg fra å være et fenomen som rammet Kina veldig sterkt, og Iran, Italia og Spania ganske mye, til å bli noe som særlig har rammet USA og hele Vest-Europa, der både smittetall og dødsfall har ligget langt høyere der enn i resten av verden. Men nå er dette igjen i endring, og tallene om en måneds tid vil sannsynligvis vise et helt annet bilde av hvor problemene er størst. Da vil tallene sannsynligivs vise at pandemien ikke er borte, men under kontroll i Europa, men at det er svært høye tall og fortsatt stor spredning andre steder i verden.

I går passerte vi en form for milepæl da Kina falt ut av topp-10 listen over landene i verden med flest smittetilfeller. Og Kina rapporterer for tiden omtrent null nye tilfeller hver deg og heller ingen nye dødsfall. Jeg vet ikke om det kan være riktig at det bare er 1-2 nye tilfeller daglig i et så stort land, men det er i hvert fall det tallene nå forteller.

Suverent på topp på den globale smittelisten ligger USA med over 1,2 millioner smittede og 75 000 døde. New York State alene har flere smittede enn Italia, Spania eller UK og ville vært nummer to i verden om det var et eget land. Men i USA er situasjonen at New York har fallende tall, mens en del andre delstater opplever en sterk økning i smittespredningen. og i antall døde, og fordi mange delstater har åpent opp igjen samfunnet veldig raskt kan tallene der øke mye mer.

Deretter kommer det fire store vest-europeiske land, Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania, med ganske like tall for antall smittede (200-250 000), og et antall døde som er svært likt (25-30 000). De fire landene har ikke vært helt i fase tidsmessig, men det er påfallende hvor like både tallene og utfordringene har vært, med omfattende og inngripende tiltak for å stoppe smitten og med store utfordringer knyttet til å få helsetjenestene til å klare å behandle alle . Alle fire land er nå i ferd med å slippe gradvis opp igjen, med en viss fare for ny spredning av smitte.

Den femte av de vest-europeiske stormaktene, Tyskland, har en litt annen situasjon, med omtrent samme antall smittede som de andre fire store, men med langt færre dødsfall, og en helsetjeneste som ikke er blitt utfordret like sterkt.

Men jeg tror at det er de tre neste landene på topp 10-listen, som har klatret oppover i rekordhastighet, det kan være mest urovekkende å følge med på i tiden som kommer. Det er Russland, Tyrkia og Brasil. Alle har rundt 150 000 registrerte smittetilfeller, og sannsynligvis svært mange flere smittede, og alle tre har en helt eksplosiv vekst i spredning. I går rapporterte Russland over 10 000 flere smittede, noe de har gjort i mange dager på rad og Brasil oppga 11 896 flere registrerte smittede på et døgn. Brasil oppga også 667 flere døde bare i går. Russland og Tyrkia oppgir forbausende få dødsfall, faktisk langt færre enn Tyskland, men det er vel grunn til å tro at vi bare har sett begynnelsen på problemene.

Og går vi lenger nedover listen ser vi også der at mens rike land i vesten toppet statistikken i starten av denne pandemien, som Belgia, Nederland, Sveits, Østerrike, Sverige og Irland, blir de raskt passert av fattigere land som India, Mexico, Peru, Ecuador og Pakistan. Pandemien er den samme, men effektene blir annerledes i fattige land med et dårlig utbygget helsevesen enn i et rikt land der smitten kom tidlig fordi relativt friske folk som reiser mye ble smittet da de var på skiferie i Østerrike og Italia.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar