lørdag 23. juni 2018

Microsoft bygger to nye datasentre i Norge

I forrige uke kom gladnyheten om at Microsoft skal bygge to nye store datasentre i Norge, blant annet som et resultat av en stor samarbeidsavtale med Equinor (Statoil) om drift av skyløsninger. E24 skriver:

"Den omfattende samarbeidsavtalen om skyløsninger løper over syv år og er verdt «flere hundre millioner dollar», ifølge de to selskapene. Med andre ord, en avtale i milliardklassen målt i norske kroner. Avtalen innebærer både at de to selskapene skal samarbeide for å få Equinor over på skyløsninger, der Microsoft lagrer og håndterer oljeselskapets omfattende datamengder i sine datasentre. Microsoft skal også bistå i Equinors større arbeid for å oppgradere og utvikle IT-systemene sine."

Norge er et gunstig land å etablere datasentre i og Microsoft er ikke alene om å gjøre det. Her er en artikkel i Computerworld fra 2016 da IBM åpnet sitt første nordiske skydatasenter på Fetsund i Norge og daværende kommunalminister Jan Tore Sanner koblet til den digitale snoren. Det er ikke tilfeldig at flere velger å lokalisere seg i Norge. Vi har ren og fornybar energi, vi et stabilt land politisk og sosiale og vi har de siste årene gjort mye for å forbedre rammebetingelsene for de som vil etablere datasentre i Norge, gjennom fjerning av eiendomsskatt og redusert el-avgift.

Denne pakken av ulike tiltak for å få bedrifter til å lokalisere sine datasentre i Norge er beskrevet i regjeringens strategidokument "Norge som datasenternasjon" som jeg blogget om her tidligere i år. Og Microsofts Norgessjef Kimberly Lein-Mathisen bekrefter også i E24 at denne etableringen både har med Norges sterke posisjon i olje- og gassbransjen og med rammebetingelsene for å drive datasentre i Norge:

"– Når vi skal velge steder å etablere nye sentre vurderer vi jo en rekke aspekter, men jeg må si at det norske myndigheter har gjort i senere tid er veldig bra, og har vært av stor betydning for vårt valg. Det handler både om rammevilkårene, investeringer som er gjort i bredbånd og de gode forutsetningene Norge har med blant annet vannkraft, fortsetter hun."

At vi har lagt godt til rette for etablering av datasentre i Norge, og begynner å se effektene av denne strategien, er også Torbjørn Røe Isaksen inne på i en kommentar i E24:

"– Dette viser at vi er konkurransedyktige og attraktive, blant annet med rimelig og fornybar kraft og gode rammebetingelser, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en uttalelse til E24. – Jeg re veldig glad for at Microsoft, som en av de virkelig store IT-motorene i verden, velger Norge, fortsetter han. Næringsministeren uttalte onsdag at valget av Norge viser at vi for alvor har begynt å markere oss som en viktig datasenternasjon.

Regjeringens strategidokument "Norge som datasenternasjon" er her.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar