torsdag 28. juni 2018

Veien til VM-finalen 2018

Da er gruppespillet i VM slutt, og 32 lag er blitt til 16. Det mest spektakulære frafallet denne gangen er Tyskland, regjerende verdensmester. Og for første gang på lenge kom ingen land fra Afrika med blant de 16. Det er et asiatisk lag med (Japan), fem fra Amerika og resten er fra Europa.

Heretter er det vinn eller forsvinn. Det er ingen ny trekning etter hver runde, så vi vet allerede nå hvilke lag som kan møtes i kvartfinaler og semifinaler, og hvilke som ikke kan møtes før i en eventuell finale. Lagene på venstre side og lagene på høyre side av skjemaet kan ikke møtes før i en eventuell finale. Det innebærer også at lag som spilte i samme gruppe, som Spania og Portugal eller England og Belgia bare kan møtes igjen i en VM-finale.

Når man skal se på det videre kampprogrammet til de ulike lagene, og hvor heldige eller uheldige de har vært med hvem de nå skal møte, er det mest pedagogisk å tenke på det som fire grupper med fire lag i hver som kjemper innbyrdes om en plass i semifinalene. Bare et lag i hver av disse gruppene kan nå en semifinale, og tettheten av forhåndsfavoritter er litt ujevnt fordelt. Alle har en vanskelig vei gjennom åttendelsfinale og kvartfinale, men noen har en mye vanskeligere vei enn andre. For å ta det i tur og orden:

Øverst til venstre i skjemaet finner vi Uruguay, Portugal, Frankrike og Argentina. En knalltøff gjeng med noen av VMs største profiler, der alle har variert kraftig i prestasjonene så langt. Her åpner det med Uruguay-Portugal og Frankrike-Argentina, noe som gjør at vi kan få Argentina-Portugal med Messi mot Ronaldo i en kvartfinale. Suarez og Cavani mot Pogba og Griezmann er en annen mulighet.

Nede til venstre finner vi fire lag som kjemper om den andre plassen i denne semifinalen mot et av de fire nevnte lagene. Det er Brasil, Mexico, Belgia og Japan. Jeg tipper kvartfinale mellom Brasil og Belgia. Vinner Brasil den kan vi få Brasil-Argentina eller Brasil-Frankrike i en semifinale.

Den andre VM-finalisten vil komme fra høyre side i skjemaet, og de som kjemper om den første plassen i den andre semifinalen er Spania, Russland, Kroatia og Danmark. Jeg tipper Spania-Kroatia i kvartfinale. Da er jeg i Spania og det blir jo en vanvittig bra stemning der om Spania vinner og går til semifinale.

Siste semifinalist må hentes fra lagene nede i høyre hjørne i skjemaet. Der er Sverige, Sveits, Colombia og England, den kanskje svakeste av disse fire gruppene. For England betyr det at de har en realistisk mulighet til å komme lenger enn de har gjort siden VM i 1990, med et ganske ungt og uerfarent lag. Og det må være lov å håpe på Brasil-Argentina og Spania-England i semifinalene. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar