tirsdag 19. juni 2018

Flere bedrifter mangler folk

NHO lager jevnlig medlemsundersøkelser som inneholder verdifull informasjon om hvordan bedriftene vurderer markedsutsiktene, om de har planer om å investere og om de skal øke eller redusere antall ansatte. Akkurat nå er stemningen svært god i følge NHOs Økonomisk overblikk 2/2018..

Eksportbedriftene mener nåsituasjonen er den beste på syv år. Stadig færre er arbeidsledige. Og flertallet av NHO-bedriftene varsler flere ansatte og færre oppsigelser fremover. Men gode tider betyr ikke at alle problemer er løst. Tvert imot er det slik at økte investeringer og flere ansettelser løser noen problemer, men fører samtidig med seg noen nye utfordringer, ikke minst i form av at tilgangen på kvalifisert arbeidskraft er mindre. NHO skriver dette i innledningen til siste Økonomisk overblikk:

"De siste fem kvartalene har verdiskapingen i fastlandsøkonomien økt med ½-¾ prosent hvert kvartal. Stemningen i våre medlemsbedrifter holder seg høy. I de eksportrettede bedriftene er vurderingen av nåsituasjonen den beste på syv år, i de oljerettede bedriftene er det for første gang siden oljeprisfallet et flertall som mener at nåsituasjonen er god. Høyere aktivitet er omsatt i flere jobber. Siden første kvartal i fjor har antall sysselsatte i fastlandsøkonomien økt med 46 000 personer, en økning på 1,7 prosent. Stadig færre går arbeidsledige. På to år er AKU-ledigheten redusert med 1 prosentenhet. Flertallet av NHO-bedriftene varsler flere ansatte og færre oppsigelser fremover. Samtidig melder flere av dem at det blir stadig mer krevende å få tak i kvalifisert arbeidskraft."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar