tirsdag 17. november 2015

Fotball vs terror

Rent sportslig var det Zlatans kveld etter at han mer eller mindre på egenhånd sørget for at Sverige kvalifiserte seg til sommerens EM i fotball, mens Danmark ble slått ut. Men det var på Wembley de virkelig store følelsene ble satt i sving da det franske landslaget møtte det engelske i en vennskapskamp. bare noen dager etter terroren i Paris.

Mens kampen mellom Tyskland og Nederland i Hannover ble avlyst på grunn av en bombemistanke, ble kampen på Wembley mellom England og Frankrike spilt som planlagt. Ikke nødvendigvis noen enkel avgjørelse å ta, men en veldig riktig måte å vise at vi kan og bør protestere mot ekstremister og terrorister ved å gå på fotballkamper, konserter og restauranter, akkurat like mye som før, i stedet for å være hjemme fordi vi lar oss skremme bort fra å leve normale liv, Å høre 70 000 franskmenn og engelskmenn synge Marseillaisen sammen før kampstart må ha vært veldig gåsehudfremkallende.

Selv om det var en vennskapskamp der resultatet ikke hadde avgjørende betydning, spiller man fotballkamper for å vinne, også ved en så spesiell anledning som dette. Og for oss som holder med England ble det en stor kveld. Resultatet ble 2-0, Den unge Tottenham-stjernen Dele Alli scoret det første målet på vakkert vis. Wayne Rooney scoret det andre målet og satt med det engelsk landslagsrekord med 51 mål, men aller mest oppmuntrende er det at duoen Harry Kane/Wayne Rooney holder så høy kvalitet nå at de bidrar til å gjøre England til et lag som bør nå langt i sommerens EM. Neppe den aller største forhåndsfavoritten, men blant de som har reelle vinnersjanser. Det har nok også Frankrike, særlig fordi de skal spille EM på hjemmebane, men i kveld hadde de ganske mye annet å tenke på.