mandag 17. desember 2012

Asterix og Obelix har forlatt Frankrike

Asterix og Obelix har forlatt Frankrike. Etter at de tapre gallere, mot alle odds, klarte å forsvare Gallia mot Julius Cæsar og hans romerske legioner så lenge noen kan huske, har de nå gitt opp. Det var Francois Hollande og sosialistenes skattepolitikk som til slutt tok knekken på Asterix og Obelix.

Slik er i hvert fall symbolikken. Først kunngjorde skuespiller Christian Clavier, som spilte Asterix i de tre spillefilmene, i oktober at han ville flytte til London på grunn av den nye øverste satsen på 75 prosent på marginalskatten i Frankrike. Og så, i desember, kunngjorde selveste Gerard Depardieu, som spiller Obelix, at han også vil bli skatteflyktning og bosette seg over grensen i Belgia.

Nå er det i Frankrike som i andre land slik at det ikke uten videre er slik at forholdsvis rike folk får sympati når de klager på skattenivået, selv om de er populære skuespillere. Da Frankrikes rikeste mann Bernard Arnault, sjefen i LVMH, flyttet til Belgia i september ble han en populær skyteskive for venstreorientert presse og politikere.

Gerard Depardieu er dessuten en notorisk urokråke som finner på mye rart. Derfor trodde vel Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault, at han var på trygg grunn og snakket på vegne av folk flest da han  kalte Depardieu en "patetisk taper". Men Depardieu ville ikke finne seg i å bli kalt en taper og skrev et åpent brev til statsministeren. The Telegraph oppsummerer innholdet i brevet slik:

"Depardieu shot back with an open letter published on Sunday. “I was born in 1948,” he wrote, “I started working aged 14, as a printer, as a warehouseman, then as an actor, and I’ve always paid my taxes.” Over 45 years, Depardieu said, he had paid 145 million euros in tax, and to this day employs 80 people. Last year he paid taxes amounting to 85 per cent of his income. “I am neither worthy of pity nor admirable, but I shall not be called 'pathetic’,” he concluded, saying that he was sending back his French passport."

Fransk venstreside overgår seg selv i sin forakt for Depardieus upatriotiske og egoistiske handling. Og de hisser seg opp over at Belgia har null formuesskatt og lavere inntektsskatt enn Frankrike, en kritikk belgierne vil ha seg frabedt. Det er tross alt Frankrike som har økt skattenivået sitt, ikke Belgia som prøver å trekke til seg misfornøyde franskmenn. Hovedproblemet til president Holland og statsminister Ayrault er imidlertid at franskmenn flest nå ser ut til å ha sansen for Depardieus protest mot skattenivået. I følge The Telegraph viste en meningsmåling i Le Parisienne for noen dager siden at 70 prosent av franskmenn støttet Depardieu. De jo burde ha skjønt at man ikke kan provosere Obelix og slippe ustraffet fra det.