søndag 23. desember 2012

Bortgjemte musikalske perler (9)

I den nokså uregelmessige serien her på bloggen om bortgjemte musikalske perler, er det på tide med en julesang. Dagens bidrag er ikke bare vanskelig å få tak i, det må i tillegg være et av musikkhistoriens merkeligste øyeblikk, et øyeblikk hovedpersonene ikke ser ut til å ha hatt behov for å dra ut av glemselen.

For en ting er at gamle og opprørske rockere blir sentimentale på sine litt eldre dager og begynner å spille inn klassiske julesanger, eller spille julekonserter i kirker og slott. Det har skjedd mange ganger. Men her har vi noe langt særere; noen av frontfigurene som fant opp goth-sjangeren, og som i tillegg var på høyden av sine depressive og svartkledde karrièrer, fant i 1982 plutselig ut at de skulle spille inn den franske julesangen Il Est Ne Le Divin Enfant, på fransk. Og deltok til og med i et TV-program på fransk TV:Bandet i denne merkelige videoen er Siouxsie and the Banshees. De var på den tiden forsterket med Robert Smith fra The Cure, som i et par år fra slutten av 1982 vikarierte som gitarist i bandet (for øvrig for andre gang) etter at den forrige gitaristen puttet i seg en del kjemikalier han ikke hadde helt godt av, og fikk sparken.  Robert Smiths hadde også noen indre demoner han ville blir kvitt, og ville løse det ved å være med i flere band samtidig..

Sangen her er ikke så verst, selv om dette er en litt annen sjanger enn man var vant til å høre fra Siouxsie og The Cure, men de var ikke helt fremmede for litt lekne coverlåter på den tiden. Siouxsie and the Banshees spilte blant annet inn både Helter Skelter og Dear Prudence av The Beatles. Denne julesangen kom ut som bortgjemt b-side på singelen "Melt", men ble aldri med på noe ordinært album. Først i 2004 på samleboksen Downside up finner vi den. Videoen er nokså bisarr. Ikke er lyd og bilde særlig synkronisert, og bandet ser  fjerne ut. Men Robert Smith på cymbaler og Siouxie på vokal på en fransk julesang, bør man få med seg.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar