lørdag 15. september 2012

Gangnam Style - en koreansk monsterhit

I skrivende stund topper låten Gangnam Style med den koreanske rapperen PSY singellisten på norske iTunes. Han er også øverst på iTunes-listen i en rekke andre land, blant annet USA og Australia. I USA har han også vært innom MTVs Video Music Awards, og han har vært på TV og lært Britney Spears å danse Gangnam style, begge deler ting som bidrar til å sette fart i salget i USA.

Nå er det høyst uvanlig at en koreansk rapper er på salgslistene i USA i det hele tatt, men det som er enda mer spesielt er at PSY tar av samtidig i en rekke forskjellige land over hele verden, land han aldri har besøkt og uten noen markedsføring. Hva er det som har skjedd? Svaret er såkalt viral spredning av videoen via sosiale medier. På YouTube er det helt utrolige 175 millioner mennesker som til nå har sett på videoen til Gangnam Style:Gangnam District er for øvrig en rik og trendy bydel sør-øst i den koreanske hovedstaden Seoul. Sangen og videoen er en slags humoristisk kommentar til livsstilen der. Jeg må innrømme at jeg ikke fant frem til denne videoen helt på egenhånd, Eldstedatter Marianne studerer japansk på Universitetet i Oslo, er veldig opptatt av øst-Asia, og har god oversikt over japanske og koreanske popstjerner som er store på YouTube.

Og med så mange seere på YouTube er denne videoen raskt blitt en av de mest sette på YouTube noen gang. men helt i toppen er den foreløpig ikke. I følge en helt fersk  liste over de 10 største filmene på YouTube troner Justin Biebers "Baby" øverst med 777 millioner visninger. Deretter kommer sanger med Jennifer Lopez, Eminem, Shakira og Lady Gaga, som alle ligger over 450 millioner visninger. Men Gangnam Style klatrer raskt oppover listen.