onsdag 12. september 2012

En klok og raus leder

Fra NHOs nettsider
I dag kom den triste nyheten om at Finn Bergesen jr. er død, 67 år gammel. Alt for tidlig, naturligvis, men ikke helt uventet etter at han hadde vært alvorlig syk en periode. Finn var en aktiv mann også etter at han gikk av som leder i NHO i 2009, blant annet i styreverv og som rådgiver, og var alltid opptatt av å bidra.

Noen ganger blir kjente personer ansatt i profilerte stillinger, der forventningen er at de skal utrette mirakler. og så blir man skuffet når det viser seg at mirakler er vanskelige å få til. Med Finn var det omtrent motsatt. Han kom til NHO i 1999 fra Bergen, var nokså ukjent blant næringslivsledere, politikere og journalister i Oslo, og i følge mediene ble han valgt fordi ingen andre ville lede et NHO som dengang slet kraftig med sitt omdømme. Da han sluttet ti år senere viste alle omdømmeundersøkelser at NHO var blitt en av de mest respekterte organisasjonene i Norge.

Det tar tid og det krever tålmodighet å bygge tillit. Ofte er det som skjer i kulissene og i korridorene, gjerne bilateralt mellom de sentrale personene, viktigere enn det som skjer fra talerstolen og foran TV-kamera. Nettopp derfor var Finn Bergesen jr. rett mann på rett plass. Han hadde den tålmodigheten, rausheten og klokskapen som kreves for å bygge tillit, trinn for trinn. Hans bidrag i NHO handlet ikke om spektakulære enkeltprestasjoner eller om å fremheve seg selv, men om å jobbe langsiktig med verdier, kultur og kompetanse. Det gjorde at man ikke alltid la merke til forandringene underveis, men man ser veldig klart i ettertid hva som er oppnådd av resultater og hvor mye som er forandret.

Finn var dessuten en helt avgjørende bidragsyter til at Abelia ble etablert i 2001. Han så, sammen med sin viseadministrerende direktør Kristin Clemet, at NHOs fremtid var avhengig av at organisasjonen fornyet seg og ble mer relevant for det raskt voksende kunnskapsbaserte næringslivet. Det var omstridt om det var nødvendig å lage en ny landsforening. Noen mente at det var mer enn nok ulike foreninger innenfor NHO allerede, og at ikt- og kunnskapsbedriftene burde finne sin plass innenfor de eksisterende organisasjonene.

Men Finn var en pådriver for å etablere Abelia fordi han så at det kunnskapsintensive næringslivet, inkludert ikt, forskning og konsulentvirksomheter, leverer teknologi og kunnskapstjenester på kryss og tvers av de tradisjonelle bransjene. Dette næringslivet trenger en organisasjonen som har rammebetingelser for kunnskap og ledelse av kunnskap som hovedsak, ikke som en av 100 ulike saker de jobber med.

Også etter at Abelia ble etablert var Finn en god støttespiller og deltok blant annet aktivt i arbeidet med å få med flere nye medlemmer. Slik NHO-fellesskapet er skrudd sammen har ikke ledelsen i en landsforening som Abelia daglig kontakt med ledelsen i NHO, men vi samarbeider om konkrete organisatoriske og politiske saker der det er fornuftig og naturlig. Med Finn ble det etter hvert mange slike treffpunkter, ofte etter initiativ fra han. Vi som fikk sjansen til å ta del i Finns kunnskap og erfaring, fra en rekke ulike områder, har grunn til å føle oss veldig privilegerte.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar