søndag 23. september 2012

Overtar maskiner alle jobbene?

I dette fascinerende foredraget hos TEDx i Boston reflekterer Andrew McAfee over om menneskelig arbeidskraft er i ferd med å bli automatisert bort fordi vi mennesker taper i konkurransen mot smartere og stadig billigere maskiner. Først forsvant jobbene som krever mye muskelkraft, fordi maskiner er sterkere. Deretter forsvant den rutinepregede sorteringen av ting og flytting av papir, fordi maskiner er raskere til å sortere og gjør færre feil.

Og nå forsvinner også mange kunnskapsintensive jobber, som det å skrive tekster, oversette fra et språk til et annet og diagnostisere flere sykdommer, fordi teknologien på en del områder er blitt smartere.Er det slik at dette vil fortsette og at roboter og datamaskiner vil ta over stadig flere kunnskapsintensive jobber fremover? Ja, utviklingen vil akselerere, svarer Andrew McAfee. Men fordi maskinene bidrar til økt produktivitet og dermed økt velstand, og det er så mange andre uløste oppgaver der ute som krever menneskelig kreativitet og innovasjon, så blir det likevel nok utfordringer. Men jobbene vil være annerledes enn før og stille andre krav til oss:



Andrew McAfee er en av forfatterne bak den utmerkede boken Race Against the Machine som jeg blogget om i fjor høst, og som handler om samme tema. McAfee er forsker ved MITs Center for Digital Business og har en egen blogg der han skriver om informasjonsteknologiens effekt på ulike deler av næringslivet.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar