onsdag 16. februar 2011

Gennaro Gatusso vs Joe Jordan

Jeg har alltid hatt sans for Milans og Italias Gennaro Gatusso, men man må jo stille noen store spørsmål ved dømmekraften etter angrepet på Joe Jordan under Champions League kampen mellom Milan og Tottenham i går. En ting er at det er dumt å gå til fysisk angrep på motstanderens trenere. Men å angripe Joe Jordan? Gatusso kan ikke sin fotballhistorie særlig godt hvis han trodde han skulle klare å skremme eller skalle ned Joe Jordan, en mann som i storhetstiden var så tøff at han manglet fire av sine fortenner.

Gennaro Gatusso er kjent som en tøffing, men da The Times i 2007 laget topp 50-listen over tidenes hardeste fotballspillere var ikke Gatusso en gang på listen. Joe Jordan var med på 34. plass. Flere av Jordans gamle lagkamerater fra Leeds United i 1970-78, som Johnny Giles, Norman Hunter, Paul Reaney og Billy Bremner var også med på listen. Det var så mange råtasser i Leeds United under Don Revie at The Times har døpt dem The Acadamy of The Dark Arts. Og mest visuell av dem alle var naturligvis Joe Jordan, som gikk under tilnavnet. "Jaws" i Leeds.

Ikke bare var Joe Jordan kjent som Jaws i Leeds, da han spilte i Italia var han kjent som The Shark. Jordan spilte faktisk i Milan mot slutten av karrieren i 1981-82, så hvis Gatusso hadde lest seg litt opp på sin egen klubbs stolte historie ville han vite hvem han yppet til strid mot. Men for at han og andre skal huske det til en annen gang har The Independent laget oversikten "Five reasons not to mess with Joe Jordan".

Joe Jordan var i mange klubber i løpet av karrieren. Han var i Leeds-laget som ble seriemester i 1974 og som deretter fikk Brian Clough som trener i 44 dager, en opplevelse som var så spesiell for klubben at det er laget en spillefilm om den, The Damned United. Deretter spilte han for Manchester United mellom 1978 og 1981. Der spilte Jordan 109 kamper og scoret 37 mål. Forholdet mellom Leeds United og Manchester United er av en slik karakter at veien mellom klubbene er vanskelig for en spiller, så det er liten og eksklusiv gruppe som har tatt den, blant annet Gordon McQueen, Eric Cantona, Rio Ferdinand og Joe Jordan. Her er en noen minner fra tiden i Manchester United, der vi også ser det berømte Joe Jordan-gliset: