torsdag 3. februar 2011

Om å knuse egg for å lage omelett

Freakonomics-bloggen i New York Times er i dag opptatt av hvem som først sa at "du kan ikke lage omelett uten å knuse egg". Det er jo ganske relevant for tiden, ikke minst kan det virke som regimet i Egypt har som leveregel at man må knuse en del egg.

Jeg har alltid trodd det var Stalin som stod bak dette med å knuse egg for å lage omelett, men det er nok en myte. Selv om han gjorde det er det ingen kilder på nettet som tyder på at han noen gang sa det. Et par nettsteder hevder det var Lenin som sa det, men uten noen kilde for påstanden. I det norske Wikipedia blir det hevdet at det var general Carl von Clausewitz som sa det, men det oppgis ingen kilde og det er heller ikke noen andre artikler om den prøysiske generalen som nevner at han skal ha skrevet noe om omelett.

Det som ser ut til å være riktig er at pro-Stalin journalisten Walter Duranty, som skrev for New York Times i Moskva i 30-årene, skrev at "you can't make an omelette without breaking eggs." da han forsvarte Stalins brutale behandling av ukrainerne og sultkatastrofen der i 1932-33. Men han var ikke først ute med å skrive om behovet for å knuse egg når man lager omelett. Den britiske parlamentarikeren Thomas. P. Thompson skrev allerede i 1859 at: "We are walking upon eggs, and whether we tread East or tread West, the omelet will not be made without breaking of some."

Men det kan se ut som det var den skotske forfatteren Robert Louis Stevenson som var først ute med en helt presis omelett-metafor i roman St Ives fra 1897 der han skrev: "My dear Miss Flora, you cannot make an omelette without breaking eggs."

Blogglisten