søndag 22. august 2010

Tur nedover Lysakerelven

Lysakerelven er grenseelv mellom Oslo og Bærum, og mellom Oslo og Akershus fylker. Den renner rett nord-sør og krysses av tre av Norges mest trafikkerte veier, Griniveien ved Røa, Bærumsveien ved Jar og E-18 ved Lysaker. Og da skulle man jo kanskje tro at de syv kilometerne langs Lysakerelven fra Bogstadvannet i nord til Lysaker ved Oslofjorden i sør var preget av tett bebyggelse, trafikkstøy og masse folk. Men det er det motsatte som er tilfelle, turen langs Lysakerelven er en flott tur der man får følelsen av å være langt ute i villmarken, og der det eneste man hører er elven.

Når det er sommer og tørt og varmt i været, er det flere fine badeplasser langs elven som kan brukes. På våtere dager, når snøen smelter om våren og når det har regnet mye utover høsten er gummistøvler helt nødvendig. Sykkel er ikke å anbefale, i hvert fall ikke på vestsiden av elven der den gamle turveien går. Mulig det er en ny og mindre kupert turvei på Oslosiden som kan brukes av sykkel og barnevogn, den siden har jeg ikke prøvd. På Vestsiden fungerer det dårlig med ting på hjul.

Elven faller 145 høydemeter på den omlag syv kilometer lange strekningen fra Bogstadvannet og ned til Lysaker. Ullern Historielag har en flott beskrivelse av hva man ser på veien på denne turen, både fosser som Hammerfossen, RøafossenJarfossen, Fåbrofossen (Granfoss) og Møllefossen, broene og masse rester av tidlig industri i Norge hele veien nedover elven, som Fossum Jernverk, Mustads fabrikker, Granfos Brug og Lysaker Kjemiske. Turen fra Bogstadvannet tar, slik Budstikka antyder, rundt tre timer hvis man holder et rolig tempo.