lørdag 7. august 2010

Professor Neumanns forvirring

TV2 web TV
Professor Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt har av alle ting kastet seg inn debatten om kraftlinjer i Hardanger. Kort oppsummert kan budskapet hans fredag uttrykkes slik VG gjør i sin ingress:

" – Ikke noe sted i verden får periferiene mer penger fra hovedstaden enn i Norge. Likevel er de både sure og sinte på beslutningstakerne i Oslo, sier professor Iver B. Neumann."

Dette sitatet er mer enn nok til å forklare hvorfor Neumann er professor i utenrikspolitikk og ikke ekspert på norsk politikk eller økonomi. Men for den som ønsker en fullversjon av professoral hovedstadsarroganse kan jeg anbefale TV2s intervju som ligger på nett TV. Det er så sterkt at det har ført til at Victor Normann nå truer med sivil ulydighet mot regjeringens planer om å bygge høyspentmaster i Hardanger. Det skal som kjent litt til å få en høyremann til å true med å lenke seg fast. Men det jo ikke rart det blir reaksjoner, det er sjelden noen i Norge i fullt alvor kaller Bergen periferi og gir inntrykk av at regionen består av subsidieforbrukende sutrere, og tydeligvis har glemt at det både finnes byer og universiteter på Vestlandet også.

Nå kan man vel diskutere hvor alvorlig man skal ta Iver B. Neumann i en debatt som egentlig handler om kraftlinjetraseer og ikke om subsidier. Det kan virke som han har vært i en tidsmaskin et par tiår og akkurat har kommet ut, og derfor deltar i en annen debatt enn den saken handler om. Men det kan uansett være grunn til å minne om at det a) ikke er slik Neumann tror, at staten eller hovedstaden skaper verdiene i Norge, det er bedrifter og ansatte som skaper verdiene gjennom sitt arbeid. Disse arbeidsplassene finnes over hele landet og er grunnlaget for at staten får skatteinntekter. Og at det b) ikke er slik at alt lønnsomt næringsliv holder til i Osloområdet. Tyngdepunktet i eksportindustrien, ikke minst petroleumsnæringen, prosessindustrien og sjømatproduksjonen som genererer Norges store handelsoverskudd, er på Vestlandet. Det er suksessen til næringlivet på Vestlandet og det økte energibehovet som gjør at området trenger en forsterket energiforsyning. Professor Neumann har nok mer å tilføre i debatter om norsk utenrikspolitikk enn han har å bidra med når det gjelder trasevalg i energiforsyningen til Bergen.

5 kommentarer :

 1. Snakk om å treffe spikeren på hodet! God bloggpost!!

  SvarSlett
 2. Veldig godt skrevet/argumentert - treffer midt i blinken!

  SvarSlett
 3. Jeg gjetter at et smart kommunikasjonsrådgiverhode har fått denne klovnen på banen for å spore av debatten.

  SvarSlett
 4. Spørsmålet blir jo også hvor seriøst man skal ta hans kunnskaper og overblikk over utenriksspørsmål. Er han på jordet der også?

  SvarSlett
 5. Det herlige er jo at han selv, som universitetsansatt, i praksis er subsidiert. Og det langt mer enn en bonde :D

  SvarSlett