Eirik Næss-Ulseth |
"- Vi trenger nyskaping i Norge. Ikke fordi vi trenger flere arbeidsplasser i dag - det er det nok av i omsorgssektoren - men fordi vi trenger spennende arbeidsplasser om 10-15 år. Vi må så nå! Det har jeg lyst til å å bidra til."
En annen flott gründertype som er intervjuet i Finansavisen er Geir Førre fra Haugesund, som grunnla Chipcon i 1996, et selskap som ble solgt til Texas Instruments i 2006 for 1,3 milliarder kroner. Da eide Førre åtte prosent av selskapet. Men i stedet for å trekke seg tilbake startet Førre enda et selskap som lager microprosessorer, Energy Micro, som i dag har 42 ansatte og veldig høye vekstambisjoner. I følge bedriftens store og hårete langsiktige mål skal de ha en prosent av verdensmarkedet og omsette for 200 milliarder kroner i 2017. Mens Næss-Ulseth er aktiv eier i flere bedrifter samtidig, har konsentrere Geir Førre seg om en bedrift av gangen, noen han begrunner slik i Finansavisen:
"- Fordi jeg liker å ha en tanke i hodet om gangen. Et prosjekt å konsentrere meg om. Jeg er en seriemonogmist."
Finansavisen har laget en slags ligatabell der seriegründerne rangeres etter antall bedrifter de har vært med på å starte. Øverst på listen troner ikke overraskende Jon Gjedebo, Tross sin noe beskjedne oppføring på Wikipedia er Gjedebo en nyskaper i verdensklasse, som blant annet startet boreteknologiselskapet Hitec som ble solgt til National Oilwell i 2000, og var med på å bygge opp Roxar, Navis og Revus. En annen som kommer høyt på denne listen er Bård Eker, som står bak bedrifter som Hydrolift og Projection Design.
Helt vitenskaplig korrekt er nok ikke Finansavisens liste, et navn som er med på listen, men med en alt for beskjeden plassering hvis man først skal rangere norske gründere, er Alf Bjørseth, gründeren bak solenergiselskapet REC. Etter at han solgte sine REC-aksjer for rundt en milliard kroner i 2006, har han startet holdingselskapet Scatec som rommer en rekke spennende nyskapingsbedrifter, blant annet solenergiselskapene Scatec Solar og Norsun, vindenergiselskapet NorWind, titankomponentselskapet Norsk Titanium og thoriumselskapet Thor Energy. Og en viktig norsk seriegründer som mangler helt på denne oversikten er Bjarne Skeie fra Eiken i Vest Agder, som grunnla Hydralift, Ocean Rig, APL og TTS Marine.
Og hvis noen skulle ha kommet i skade for å tro at all norsk industri er i ferd med å dø, ser en jo av disse listene over bedriftsetableringer at det fortsatt er store muligheter innenfor industri hvis man gjør ting på nye måter. For flere av disse bedriftene handler det om å kombinere tung satsing på FoU med mye industriell erfaring og betydelig markedskunnskap. Men ikke alle gründere satser der Norge har sine historiske fortrinn, Geir Førres selskaper driver med mikroelektronikk og Næss-Ulseth befinner seg et sted i skjæringspunktet mellom bioteknologi og informatikk. Sterkt forskningsbasert begge deler. Noe som viser at det egentlig finnes muligheter innenfor mange bransjer hvis man har høy innovasjonsevne og de rette personene som står bak. Og det er tydeligvis ingen ulempe å ha med folk som har prøvd før.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar