tirsdag 3. februar 2009

Islands statsminister vil inn i EU

Det ser ikke ut som norske nei-ledere med Per Olaf Lundteigen og Aslaug Haga i spissen klarer å holde Island unna EU. I følge AFP nå i kveld er Islands nye statsminister Johanna Sigurdardottir tilhenger av å både melde Island inn i EU og å innføre Euro som valuta

Kanskje ikke så rart. Og skal man først inn i et valutasamarbeid fremstår nok Euro som betydelig mer attraktiv enn en veldig oljeavhengig og for tiden ganske ustabil norsk krone.

E24 skriver også om saken i kveld:

"Et medlemskap i EU og eurosonen vil være den beste løsningen for Island, sier nå det kriserammede landets ferske statsminister Johanna Sigurdardottir. - Jeg mener at det beste for oss nå er å gå inn i EU og innføre euroen, sier sosialdemokraten ifølge AFP til journalister i Reykjavik."

International Herald Tribune skriver i kveld at det var på en felles pressekonferanse sammen med finansminister Steingrimur Sigfusson at statsministens EU synspunkter ble presentert. Sigfusson er leder av SVs islandske søsterparti og ny finansminister på Island. Og han har tydeligvis planene klare for hva han skal diskutere med Kristin Halvorsen når hun skal til Reykjavik til helgen for å delta i feiring av de Venstregrønnes tiårsjubileum.

Dagens Næringsliv lurer på om Kristin Halvorsen i likhet med Liv Signe Navarsete vil tilby en valutaunion og bruke av oljefondet til å betale Islands gjeld. Og om slike gaver bare skal gå til Island eller om også Ukraina, Serbia og Tyrkia vil tilbud om en del av oljefondet hvis de ikke melder seg inn i EU.