mandag 18. juli 2011

Lang musikk til lange feriedager (14)

I en serie bloggposter om musikalske "box sets", som har nok innhold til at den egner seg til en lang dag på badestranden, er det i hvert fall en utgivelse man ikke kommer utenom. Det er Bob Dylans Biograph fra 1985. Grunnen til det er, i tillegg til at den er bra, at dette var historiens første "box set".

Den kom som en stor boks med 5 LPer eller 3CDer, totalt 53 låter, og startet trenden der alle gamle rockere måtte gi ut store bokser med godbiter for fansen. Som jeg har skrevet om før kan slike megautgivelser være samlinger av greatest hits, de kan være samlinger av sjeldne eller ikke tidligere utgitte låter. Eller de kan være en kombinasjon av begge deler, og Biograph er en slik hybrid, med et solid utvalg av de mest kjente låtene hentet fra ordinære album, men også en god del ganske obskure ting.

Er man bare ute etter rene samlinger med Dylans greatest hits finnes det bedre alternativer, både eldre og nyere enn Biograph. Og er man bare ute etter rariteter, liveopptak og tidligere uutgitte ting fra Dylan, er det også mye fint å få tak i, blant annet The Bootleg Series som så langt er kommet opp i ni volumer.

Biograph er mindre spisset, den gir litt til alle og lykkes etter min mening godt med dette. Både folk som vil ha en generell innføring og fans som har mye Dylan i samlingen fra før vil finne ting å like her. Låtene på Biograph kommer i en ikke-kronologisk rekkefølge med 60-, 70- og litt 80-tall i det som nok er en slags tematisk rekkefølge. Det er gamle megahits som Blowin' in the wind, Like a rolling stone og Knockin' on heaven's door, og mer ukjente, aldri tidligere utgitte ting om hverandre. Og dette fungerer utmerket. Wikipedia har en god gjennomgang av hvor de ulike låtene på Biograph er hentet fra.

Det er vanskelig å plukke høydepunkter i dette materialet. De gamle klassikerne er selvsagt bra, og dette er en samling som har med de fleste av de aller mest kjente låtene. Men de får man også andre steder, det som gjør denne samlingen viktig er de låtene som aldri tidligere er utgitt eller er i andre versjoner her enn det som er gitt ut før. Disse låtene er helt på høyden med de andre og mer kjente. Hvorfor sanger som Lay down your weary tune, Abandoned Love og Carribean Wind ble utelatt fra ordinære album kan man jo lure på..

Og her er også noen flotte liveversjoner av tidligere utgitte låter, både ting hentet fra Before the flood, som All along the watchtower, og noen liveklipp som ikke er utgitt før. Dessuten er det sanger som tidligere bare var gitt ut på singel, som den glimrende Positively 4th Street. Samt noen flotte låter, som Señior (Tales of Yankee Power), som er hentet fra Dylans mindre suksessfulle album, og derfor har havnet mer i glemselen enn de fortjener, er hentet frem igjen her.

Selv om Dylan har gitt ut flere interessante samlinger etter Biograph, ikke minst The Bootleg Series med sine konsertopptak og andre sjeldenheter for fansen, så står Biograph seg godt fortsatt. På iTunes er prisen 350 kroner.

Tidligere episoder i serien Lang musikk til lange feriedager:

3. The Smashing Pumpkins: Rarities and b-sides
4. The Clash: Clash on Broadway
5. Johnny Cash: Cash unearthed
6. Abba: The Albums
7. David Bowie: The platinum collection
8. Siouxsie and the Banshees: Siouxsie and the Banshees at the BBC
9. Echo and the Bunnymen: Crystal days
10. The Cure: Join the dots
12. Jokke og Valentinerne: Prisen for popen
13. Paul Weller: Hit Parade

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar