torsdag 20. september 2018

Skatteinntektene øker også i år

Det virker kanskje litt nerdete, men når man er politiker og og jobber i et kommunaldepartement så er man ganske opptatt av hvordan skatteinntektene til stat og kommune utvikler seg i løpet av året.

Dels er det en interessant politisk problemstilling om det er mulig å senke skattenivået for bedrifter og innbyggere, men likevel få inn mer skatteinntekter enn før (svaret på det er ja og jeg har blogget om flere ganger tidligere).

Men det er også noen helt konkrete og praktiske grunner til at dette er interessant. En stor del av kommunesektorens inntekter er skatteinntekter. Blir det lavere skatteinntekter enn det som lå til grunn i prognosene i statsbudsjettet kan det få negative konsekvenser for enkelte tjenester. Og blir det høyere skatteinntekter kan det øke handlingsrommet. I den forbindelse bør man være opptatt av om de høyere inntektene er en engangseffekt, for eksempel en tilpasning til endringer i skattesystemet, for da er det lurt å ikke pådra seg høyere varige kostnader, men for eksempel heller bruke den midlertidig økte handlefriheten til å betale ned på gjeld.

Tallene SSB har for skatteinngangen i 2018 til og med august viser at skatteinntektene totalt er 7 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor. Skatten på oljevirksomheten vokser naturligvis mest, på grunn av høyere oljepris, og er hele 80 prosent høyere enn i fjor. Skatteinnbetalingene til kommunesektoren (kommuner og fylker) er på 120 milliarder kroner til nå i år, 3 prosent mer enn i på samme tid i fjor.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar