tirsdag 4. september 2018

6800 færre arbeidsledige det siste året

Denne grafen viser utviklingen i arbeidsledighet i Norge de siste 10 årene. Vi ser at det er to topper: I perioden etter at finanskrisen slo inn i 2009. Og etter oljeprisfallet i 2014. Grafen viser også at vi i løpet av litt over to år har gått fra å ha det høyeste ledighetsnivået de siste ti årene til å i dag ha det laveste ledighetsnivået de siste ti årene.

Da NAV la frem tallene for noen dager siden skrev de i sin nyhetssak at det etter en lengre nedgangsperiode kan se ut som utviklingen flater ut. Samtidig er det slik at antall ledige stillinger øker. Også antall nye ledige stillinger i NAVs stillingsportal har økt kraftig. Vi må nok derfor regne med at det fremover blir langt mer oppmerksomhet om hvor vanskelig det er å få tak i kvalifisert arbeidskraft i mange bransjer og yrker.

På NAVs nettsider kan vi lese dette om utviklingen i antall arbeidsledige det siste året:

"Ved utgangen av august var det registrert 67 100 helt arbeidsledige hos NAV, en nedgang på 6 800 sammenliknet med august i fjor. Ledigheten har dermed gått ned fra 2,7 prosent av arbeidsstyrken til 2,4 prosent. 48 prosent av de helt ledige mottok dagpenger i august. Til sammen var 79 400 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak hos NAV. Det er 10 200 færre enn i august i fjor, og tilsvarer 2,9 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,2 prosent i fjor.

Ledigheten har falt mest for personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid det siste året, med en nedgang på henholdsvis 28 og 21 prosent sammenlignet med august i fjor. Ved utgangen av august var ledigheten lavest innen akademiske yrker med 1,0 prosent av arbeidsstyrken, mens den var høyest innen barne- og ungdomsarbeid med 4,8 prosent."


NAV sier dette om om utviklingen i de ulike fylkene:

"Ledigheten er lavere i de fleste fylker sammenlignet med i august i fjor. Størst har nedgangen vært i Rogaland (-27 %) og Vest-Agder (-17 %). I Hedmark, Oppland og Finnmark har ledigheten holdt seg stabil eller økt noe det siste året. De resterende fylkene har hatt nedgang i ledigheten. Ved utgangen av august var ledigheten lavest i Sogn og Fjordane (1,5 %) og Oppland (1,6 %), mens den var høyest i Vestfold (3,0 %), Østfold og Finnmark (begge 2,9 %). Vi må ti år tilbake i tid for å finne et annet tidspunkt hvor samtlige fylker hadde en ledighet på 3,0 prosent eller lavere."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar