onsdag 26. september 2018

Nordic Edge - Smart with a heart

En av landets mest spennende møteplasser i skjæringspunktet mellom byutvikling, næringspolitikk, digitalisering, innovasjon og bærekraftig utvikling foregår i Stavanger akkurat nå og heter Nordic Edge. Det har blitt arrangert i flere år og er blitt en viktig møteplass mellom kommuner og mellom offentlig sektor og næringsliv. Det er også en imponerende internasjonal deltagelse på konferansen.

Jeg har ikke deltatt på Nordic Edge tidligere, men i år fikk jeg i tillegg til å innlede på et spennede delarrangement om samarbeid mellom offentlig sektor og privat næringsliv, også lov til å stå for åpningen av hele konferansen, etter at Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø hadde ønsket velkommen til byen og fortalt om Stavanger kommune er så opptatt av en bærekraftig og smart byutvikling.

Slike store arrangementer om digitalisering kan risikere å bli dominert av store teknologileverandører som forteller om hvor fort verden endrer seg og hvorfor deres plattformer og sensorer er akkurat det alle trenger for å være i forkant. Det som slo meg i Stavanger var at det er en blitt en møteplass som ikke er slik. Det er en møteplass der kommunene har en helt sentral plass og der dessuten hele bredden av næringsliv er med: transport, byggenæring, energi, finans og servicenæringer, sammen akademia og virkemiddelapparat.

Det er også en møteplass der man ikke er så opptatt av hva den presise definisjonen av "smarte byer" er, men av hva kommuner og byer faktisk gjør i praksis, av hvordan vi kan lære av hverandre og av at utfordringene og prioriteringene også kan være litt forskjellige ulike steder..

Årets konferansetema, under overskriften "Smart with a heart", var priverdig tydelig på at dette ikke handler om teknologi som et mål i seg selv, men at teknologien er et verktøy for å få til andre og viktigere ting i samfunnet. Og at en nøkkel til å få til er at teknologileverandørene forstår de sektorene og de brukerne de skal utstyre med nye verktøy. Eller som en av ekspertene så fint sa det på konferansen: - teknologene må ha "domenekompetanse", ellers vil de ikke lykkes. I tillegg er det naturligvis også viktig at ledere og medarbeidere i de ulike sektorene og bransjene som skal omstille

Det å være i denne møteplass- og konferansebransjen er ikke lett. Årets Nordic Edge kolliderte med både Oslo Innovation Week og med en Barack Obama som kom til Hellerudsletta for å fortelle hvordan man skal  bruke teknologi til å løse verdens utfordringer. Og selv om nasjonale medier var mest opptatt av det siste, synes jeg Stavanger og Nordic Edge klare å levere veldig bra både på deltagelse og innhold. Ikke minst var det et imponerende antall internasjonale deltagere. Mer om dette, videoer og bilder og annet nytt fra konferansen kan man finne i løpende oppdateringer på Nordic Edge Expo sin Facebook-side.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar