mandag 27. april 2015

En enkel guide til republikanske kandidater

På den ene siden av midtstreken ser det ut som de kan være avgjort allerede. Hillary Clinton er eneste seriøse kandidat. Men på republikanske side er det foreløpig 21 kandidater som enten har erklært sitt kandidatur eller sagt at de vurderer å stille. Og det kan jo bli enda flere før valgkampen begynne på ordentlig over sommeren. Hvordan skal vi holde orden på hvem vi skal bry oss om?

The Economist har vært så greie å lage en egen "Republican presidential hopefuls - A field guide to 2016", der de har kategorisert de som har vist interesse så langt. Slik de vurderer mulighetene er det bare seks av disse som har noe som helst håp om å bli nominert, tre hovedfavoritter og tre "dark horses". Resten er enten ute etter å markedsføre bøker og TV-programmene sine, de er egentlig ute etter andre jobber i administrasjonen eller de er helt uten håp.

De tre kandidatene The Economist mener at de tre dette sannsynligvis vil stå mellom er Scott Walker, Marco Rubio og Jeb Bush. Walker er guvernør i Wisconsin mens Bush er tidligere guvernør i Florida, Marco Rubio er senator fra Florida, og er derfor uten den samme operative ledererfaringen som de to andre. Men Obama demonstrerte i 2008 at en karismatisk senator med store talegaver ikke bør undervurderes av de andre.

De tre The Economist har med på listen over "dark horses" er Rick Perry, guvernør i Texas, John Kasich, guvernør i Ohio og Chris Christie, guvernør i New Jersey. Chris Christie er republikansk guvernør i en typisk demokratisk delstat og mye mer moderat og sentrumsorientert enn flere av de andre kandidatene. Det har nok bidratt til at mange i media allerede har avskrevet han, men The Economist mener at han har blitt avskrevet for tidlig:

"Most pundits have been too quick to discount Chris Christie, the governor of New Jersey, who reminded them why his candidacy might be interesting by announcing support for raising the retirement age and means-testing Social Security, two things that are usually considered the electoral equivalent of drinking weedkiller.