lørdag 21. februar 2015

Film: De dyreste og de beste

Det er en interessant graf fra helgens The Economist som er avbildet til høyre. Den viser hvor dyrt det var å lage de filmene som har spilt inn mest penger i 2014. Det er de store og dyre produksjonene, med massevis av spesialeffekter som The Hobbit, Transformers, Maleficent og Guardians of the Galaxy som også får flest til å gå på kino og henter inn mest inntekter.

Men grafen viser noe annet interessant også, De filmene som dominerer nominasjonene til Oscar-utdelingen søndag har langt fra like store budsjetter. Dyrest av disse er American Sniper, som i følge grafen har kostet anstendige 50 millioner dollar å lage, men det er under en fjerdel av de aller dyreste. og den har hatt svært gode publikumsinntekter.

De største favorittene til å vinne mange priser, som "The Imagination Game" og "The Theory of Everyting" har kostet omkring 20 millioner dollar å lage, ikke akkurat lavbudsjett kanskje, men omkring en tidel av de dyreste produksjonene. Og med all oppmerksomheten en prisvinner får kommer det enda flere inntekter. Amerikansk filmindustri er en stor og vellykket industri som lykkes slik man gjør i alle industrier med suksess, ved å investere private penger i innovative og kommersielt gode prosjekter. Det er ikke til hindre for at de på sin årlige store feiring av seg selv har tradisjon for å være opptatt av å hylle filmer av høy kvalitet som tar opp viktige og aktuelle temaer.