fredag 27. juni 2014

Veien til VM-finale

I alt 32 lag som startet VM-turneringen er nå redusert til 16 lag. I den prosessen er europeiske storheter som Spania, Italia og England dessverre slått ut, og veien frem til finale for de som er igjen er blitt litt klarere. Heretter er det vinn eller forsvinn, og det er ingen ny trekning mellom hver runde så vi vet allerede nå at lagene på venstre side og lagene på høyre side av skjemaet ikke kan møtes før i en eventuell finale. Vi kan derfor oppleve Tyskland-Argentina i finalen (som i 1986 og 1990) eller Tyskland-Nederland (som i 1974), men ikke Brasil-Frankrike (som i finalen i 1998), Brasil-Tyskland (som i 2002) eller Argentina-Nederland (som i 1978), fordi disse lagene er på samme side i trekningen.

Av de åtte lagene på venstre side i trekningen er fire tidligere verdensmestere (Brasil, Uruguay, Frankrike og Tyskland) mens det på høyre side bare er en tidligere mester (Argentina). Den høyre siden av trekningen virker kanskje hakket enklere, men vi må huske at Nederland har vært i tre VM-finaler og vant alle kampene i gruppespillet og at også Belgia virker sterke etter tre seire i gruppespillet.

Det kan være interessant å studere skjemaet og spekulere litt i hvordan de 16 lagene skal bli 4 semifinalister i løpet av de to rundene som spilles i dagene som kommer. I øvre venstre hjørne har vi den kanskje tøffeste gruppen med fire gode sør-amerikanske lag, Brasil, Chile, Colombia og Uruguay. Jeg er spent på første kamp mellom Brasil og Chile. Og så tror jeg kanskje Colombia er bedre enn et Uruguay uten Suarez. Jeg tror det blir spennende, men holder Brasil som favoritt til nå semifinalen.

Motstander i semifinalen blir enten Frankrike, Nigeria, Tyskland eller Algerie. Også dette er en spennende gruppe lag som tidvis har gjort det svært godt i gruppespillet. Jeg holder Tyskland som knapp favoritt til å nå semifinalen av disse fire, kanskje etter et klassisk oppgjør Tyskland-Frankrike i kvartfinalen, men håper egentlig at de to afrikanske lagene møtes i en kvartfinale.

På øvre høyre del av trekningen står det mellom Nederland, Mexico, Costa Rica og Hellas, lag som, til dels litt overraskende, gikk videre på bekostning av blant annet Spania, Italia, Kroatia og England. Her tror jeg vinneren av den første kampen mellom Nederland og Mexico også vil vinne neste kamp og gå hele veien til semifinale. Jeg holder Nederland som favoritt til å klare det, men vi må huske på at Mexico bare har sluppet inn et mål og gikk videre med to seire og en uavgjort fra en veldig sterk gruppe.

Siste semifinalist vil komme fra gruppen nederst til høyre i skjemaet, Argentina, Sveits, Belgia og USA. Også her er det et par overraskelser, kanskje særlig at USA gikk videre fra sin gruppe på bekostning av Portugal og Ghana. Går alt som forventet får vi en spennende kvartfinale mellom Argentina og Belgia. Jeg holder Argentina som favoritt til å gå til semifinalen så lenge Messi er i form, men som lag er nok Belgia minst like gode.

Går alt slik jeg tipper (men det gjør det jo aldri i Fotball VM) så blir det Brasil-Tyskland og Nederland-Argentina i semifinalene. Det gir mulighet for reprise på finalene i både i 1974, 1986 og 1990. Men det er også et par andre muligheter. En av disse er en VM-finale verden har drømt om flere ganger, men som det foreløpig aldri har blitt noe av, en finale mellom Brasil og Argentina. Neymar mot Messi. Akkurat det hadde ikke vært så dumt i år.