lørdag 7. juni 2014

Belgiske outsidere

Valgvinner Bart de Wever fra de flamske nasjonalistene som ble største parti ved valget i Belgia 25. mai, sa triumferende at "Vårt kompliserte land er blitt enda mer komplisert". Derfor kan det virke litt rart at D2 stiller spørsmålet om dette rare lille landet, som gjerne bruker over et år på å stable på beina en regjering og der den mest mest kjente personen i utlandet er romanfiguren Hercule Poirot, kan vinne Fotball VM?

Dagens Næringslivs fredagsbilag D2 er verdt å lese nettopp fordi de noen ganger stiller slike spørsmål som virkelig betyr noe. Over flere sider med  reiseskildring og dypdykk i belgisk fotball på fredag kom D2 frem til at svaret er at: ja, Belgia er ikke den aller største favoritten, men en sterk outsider til å vinne VM i Brasil som begynner om noen dager. Et land som ikke henger sammen politisk eller språklig, og aldri blir enige om noen ting, har klart å få frem tidenes stjernelag med profiler som Eden Hazard, Vincent Company, Romelu Lukaku, Marouane Fellaini, Thomas Vermaelen og Adam Januzaj (som kunne velge mellom flere landslag, men valgte Belgia). I kvalifiseringen spilte Belgia så godt at de var det første landet som kvalifiserte seg til VM.

Sportsjournalistikk er normalt en rimelig overfladisk sjanger, der banalitetene sitter tett. Og det er jo synd når en vet at det er få ting som er bedre egnet til å forklare politikk, kultur, samarbeidsrelasjoner og konflikter enn fotball. De som vil utforske dette temaet nærmere kan jo for eksempel lese boken "How football explains the world" av Frankling Foer som jeg blogget om her i 2011. D2s artikkel om de belgiske outsiderne er et eksempel på hvordan fotball kan forklare verden, eller i dette tilfellet, hvor man skal begynne å lete etter forklaringer på det tilsynelatende uforklarlige som har skjedd med det belgiske fotballandslaget.

Vi går nå inn i noen uker med vegg-til-vegg fotballdekning  i media og vil få forhåndsomtale og kampreferater døgnet rundt. Det trenger vi egentlig ikke, for vi kan jo se på kampene. Det vi trenger er flere artikler som prøver å i finne svaret på hvordan ting egentlig henger sammen. Og hvordan fotball kan forklare verden.