søndag 8. juni 2014

Kan fotball bli enda større?

Fotball VM er en nyttig og god påminnelse om hva som er verdens i særklasse største idrett målt i publikumsinteresse. FIFA har 209 medlemmer mens FN har 193 medlemsland. TV-sendingene fra Premier League i England når 643 millioner husstander. De 20 største fotballklubbene i verden omsatte i følge Deloitte for 44 milliarder kroner i 2013.

Man regner med at mer enn halvparten av jordens 7,2 milliarder mennesker vil se i hvert fall litt av Fotball VM på TV i løpet av den neste måneden. Og da skulle man jo kanskje tro at vi er i nærheten av en øvre grense der det ikke kan bli så mye større. Men fotballinteressen er fordelt slik i verden at det faktisk er en forbausende stor oppside hvis det blir satset riktig. Dette er tema i The Economists briefing denne uken om "Football - A game of two halves".

Det er nemlig slik at fotballgale Brasil, arrangøren av årets VM i fotball, er verdens femte største land. I de fire landene i verden som er større enn Brasil: Kina, India, USA og Indonesia, er det fortsatt mye å gå på når det gjelder fotballferdigheter og -interesse. Det er rammebetingelsene for fotball i disse store landene som er hovedtemaet i denne interessante briefingen.

Kort oppsummert har India og Indonesia har aldri vært i et VM i fotball. Mens 6 millioner indere så finalen i Fotball VM i 2010 er det omkring 400 millioner indere som ser på TV når landslaget i cricket spiller viktige kamper. India er nok det av de fire største landene i verden der fotball har lengst vei å gå før det blir virkelig stort. I Kina er interessen mye større, ikke minst for europeisk seriefotball. Kina var med i VM i 2002, men tapte alle tre kamper i gruppespillet og det vil kreve mye hardt arbeid før landslag og klubblag holder høy internasjonal standard. Det virker som om de lykkes bedre med å få frem stjerner i individuelle idretter enn i lagidretter, men det satses hardt på fotball i Kina.

USA er det store landet der fotballen har best vekstbetingelser for tiden. Publikumstallene på de hjemlige seriekampene ligger et stykke bak baseball og amerikansk fotball, men er faktisk litt over ishockey og basketball. Økt interesse for fotball skyldes blant annet demografi. Spansktalende i USA er som spansktalende ellers i verden interessert i fotball og innvandring fra Latin Amerika bidrar til både flere spillere og mer publikum. Dessuten er USA med i årets fotball VM. Dessverre tapte USA kampen i FIFA om å arrangere Fotball VM i 2022 etter en svært tvilsom prosess der Qatar til slutt ble vinner.

En opprydning i FIFA for å fjerne inntrykket av korrupsjon og grådighet ville være bra for fotballen både i de nevnte landene, men også der fotball står sterkt fra før. Akkurat det er temaet i lederartikkelen i ukens The Economist om "Beautiful game - Ugly business", som også er vel verdt å lese.