torsdag 29. mai 2014

Innovasjon, nasjonaløkonomi, verdiskaping og sånn

Her er et videotips som kan benyttes både til jobb og fritid, hentet fra Ypsilonkonferansen i Drammen for noen dager siden. Budskapet er egentlig tungt nasjonaløkonomisk alvor, men det er fremført på en så pedagogisk og morsom måte at det også er er god underholdning. Han som snakker heter Satvir Singh Parmar, kommer fra Drammen og jobber som innovasjonsdirektør i teknologibedriften Eltek. Her forteller om han sin egen og famliliens sosiale reise, forklarer hvorfor Drammen er verdens hovedstad og går løs på en analyse av hva norsk økonomi er satt sammen av og hva som kreves for å lykkes fremover:Det er mange gode poenger her, blant annet delingen mellom bedrifter som konkurrerer på lav pris og bedrifter som konkurrerer på kunnskap ved å investere i FoU. Han har også en god analyse av hvorfor det er viktig for norske regioner å skaffe seg "talentattraktivitet" slik at de smarteste hodene kommer dit og ikke drar andre steder, og en morsom beskrivelse av at alternativet til å bli spist av andre er å spise andre.

Nå må denne type foredrag nødvendigvis spissformulere og forenkle ting litt, og jeg tenker at Satvirs definisjon av eksportnæringer kan bli litt for smal og industriorientert når en tenker på at veldig store deler av tjenestesektoren i Norge i dag er konkurranseutsatt både ute og hjemme. Schibsted har etablert FINN-kloninger over hele verden, DNV er den norske bedriften som har ansatte i flest land og både norsk finansnæring og it-bransje konkurrerer mot globale aktører både ute og hjemme hele tiden.

Hovedpoenget til Satvir er at det som avgjør om vi lykkes i Norge er kunnskapen hos fremtidens ansatte, innovasjonsevnen i bedriftene, evnen vår til å lykkes der det finnes internasjonal konkurranse og at de politiske rammebetingelsene er på plass. Eltek som har hovedkontor i Drammen og utvikler teknologi for å forsyne verdens tele- og it-systemer med strøm, blant annet fra solceller, viser oss at det er mulig å ha verdensledende teknologibedrifter, også i Drammen.