fredag 7. februar 2014

#HACK4NO

I dag hadde statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet og jeg gleden av å åpne #HACK4NO, et hackathon der hackere, designere, formidlere og andre møtes for å gjøre nye og spennende ting med kultur- og naturdata som er gjort tilgjengelig og gratis. Når man slipper innovatørene løs på disse offentlige dataene blir det laget masse nye og spennende tjenester og apper.

De offentlige etatene som har gått sammen om å slippe fri data og arrangere denne konkurransen er Kulturrådet, Kartverket, Riksarkivet, Riksantikvaren og Miljødirektoratet, som til sammen forvalter enorme mengder kunstsamlinger, kulturminnedata, miljødata, kartdata, arkivmateriale, fotografier og masse annet spennende materiale.

De er alle solide og gode statlige institusjoner som forvalter viktige verdier i sine arkiver og databaser, men direktorater og etater er ikke alltid så innovative når det gjelder å ta i bruk ny teknologi for å formidle innholdet sitt og sette det sammen på nye måter. Derfor har de bestemt seg for å slippe innovatørene inn i datasettene sine slik at det kan skje store og spennende ting. Hele listen over de ulike datasettene som er gjort tilgjengelig finnes her.

I tillegg til å tilrettelegge for eksperimentering med bruk av åpne data, ble det også arrangert et spennende åpningsseminar med flere innledere som forklarte hvorfor åpne offentlige data er viktig og hadde flere konkrete eksempler på morsomme og nyttige tjenester som er laget av innovatører som har fått lov til å leke seg med datasettene. Det kom gode innspill om hvordan man går fram fra Kartverket, Store Norske Leksikon (og jeg fikk endelig møtt Ida Jackson in real life og ikke bare via bloggene våre), Yr.no, Nationalmuseet i København og DIFI

Mange av innlederne var også inne på hvordan innovasjon ikke fungerer så godt der alle tenker likt og driver med det samme, men skjer der ulike fagkunnskaper, bransjer og erfaringer møtes og utfordrer hverandre, Nettopp derfor er det lurt å lage gode innovasjonsarenaer der man inviterer folk som ikke pleier å oppsøke hverandre og utfordre dem til å løse noen problemer sammen. Jeg tipper det kommer noen spennende nye tjenester ut av helgens konkurranse. Men enda viktigere er det at det bygger nettverk og sår noen ideer til hva man kan gjøre av innovative ting sammen i fremtiden.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar