torsdag 25. april 2013

I Sekkefabrikken i Slemmestad

Arthur Buchardt tegner og forteller
Onsdag kveld var jeg med som innleder på et spennende og godt besøkt nettverksmøte i regi av næringsrådene i Røyken, Lier og Hurum. Første innleder var Rune Kjølstad, Høyre-ordfører i fjerde periode i Røyken kommune og leder for regionrådet for de tre kommunene. Han snakket om det alle ordførere bør være opptatt av i dag: Hvordan legger vi forholdene til rette for å øke regionens attraktivitet slik at kunnskapsbedrifter, kunnskapsarbeidere og kreative mennesker vil komme til regionen og skape verdier?

Litt om lokale forhold: Røyken, Lier og Hurum er tre kommuner, sentralt plassert litt vest for Oslo med over 50 000 innbyggere, med sterk vekst, men likevel litt i skyggen av Oslo i øst og Drammen i vest. De opplever at mange pendler ut av kommunene, og derfor er naturlig nok veistandard og kollektivtransport de store sakene. Folk er lei av de lange køene på Slemmestadveien og ikke minst på E-18 inn til Oslo.

Men enda mer grunnleggende enn diskusjonen om hvordan man skal korte ned reisetiden til et annet sted for å jobbe er diskusjonen om hvordan man man skape flere fremtidsrettede arbeidsplasser lokalt slik at flere slipper å reise så langt. Arthur Buchardt har jobbet mye med denne regionen og fortalte om sine planer for kystby med 70 meter høyt høyhus på Slemmestad og ideer om en ny havn for indre Oslofjord på Hurum og et gigantisk frukt og grønnsaksmarked i Lier. Buchardt fortalte dessuten engasjert om hvordan fremoverlente kommuner bør jobbe for å gjennomføre store og krevende prosjekter som dette.

Med tanke på temaet for møtet, hvordan man omstiller til nye kreative og kunnskapsbaserte arbeidsplasser, var rammen den best tenkelige, i Sekkefabrikken Kulturhus. Slemmestad er et tettsted som er bygget opp rundt en stor sementfabrikk som produserte sement fra 1888 til den ble lagt ned i 1989. Sekkefabrikken laget sekker til å ha sementen i. Gamle industriområder som blir forlatt kan forfalle raskt og bli utrivelige, men de kan også være perfekte lokasjoner for nye kunnskapsbaserte virksomheter, kulturaktiviteter og serveringssteder.

Det er dette spranget fra industrisamfunn til kunnskapssamfunn de vil gjøre i Slemmestad, med Sekkefabrikken Kulturhus som viktig møteplass i midten. Der er det en flott konsertscene og det er også et bra sted for bedrifter å legge kundearrangementer eller interne events, med en reise tid på bare 25 minutter med båt fra Aker brygge. Jeg må innrømme at Slemmestad er et sted jeg tidligere bare har kjørt forbi, men etter å ha vært der og sett hvor flott beliggenheten er, tror jeg virkelig de kan få til mye hvis de bestemmer seg for å satse helhjertet på en byutvikling som gjør det attraktivt å flytte virksomhet dit.