Det første poenget er at selv om lagringskapasiteten er mangedoblet i forhold til tidligere så er det allerede meldt behov som er det mangedobbelte av dette igjen. En petabyte er det samme som 1 000 000 000 000 000 byte (femten nuller). Og selv om UiO har åtte av disse er det ikke nok i forhold til behovene som kommer. Computerworld skriver:
"- Syv petabyte klarer vi å fylle fort. I løpet av få år kreves det 500 Petabyte for at politikerne skal få verifisert sine vedtak, fremhevet Morten Dæhlen. Det er klimavedtak Morten Dæhlen henviser til. - Dokumentasjon av klimadataene er helt kritisk. Uten data blir det ingen klimaforskning, sa seniorforsker Øystein Godøy ved Meteorologisk Institutt. I dag er behovet 285 TB. Det seneste året har det ikke vært mulig å med nye modelleksperimenter, men det endres med Astrastore. I 2017 er behovet for klimadata 10 – 20 PB. Om 20 år må man ha arkivert 100 exabyte (100.000 PB) for å være med i det internasjonale klimasamarbeidet."
Da er det godt en variant av Moores lov også virker for datalagring og sørger for at kapasiteten på harddiskene våre dobles omkring hver 18. måned, og til samme pris. Noe som gjør at vi i løpet av 15 år, fordi dette handler om eksponenttell vekst, har 1000 ganger mer lagringsplass for samme pris. Derfor er det fullt mulig at Morten Dæhlens lagringsbehov vil bli løst, selv om det i dag høres ut som stormannsgalskap. Og dette med pris er det andre interessante poenget Computerworld tar opp i artikkelen:
Det med andre ord ikke slik at alt i samfunnet blir dyrere. På noen områder bidrar informasjonsteknologien til at tjenester blir billigere i en rasende fart. Når vi ikke alltid merker det så godt er det naturligvis fordi etterspørselen øker så kraftig når prisen faller.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar