tirsdag 6. november 2012

512 veier til seier i presidentvalget

NY Times: 512 veier til seier
For oss som er litt politiske nerder og synes valgstatistikk og prognoser er noe av det mest spennende som finnes, er presidentvalg i USA selve julekvelden. Det er en helt utrolig mengde data man kan grave seg ned i for å forstå hva som skjer.

Utfordringen på selve valgkvelden er naturligvis å prøve å sortere all denne informasjonen og holde orden på hvilke vippestater som må vinnes, hvordan man når det magiske tallet på 270 valgmenn og når valglokalene i de ulike statene stenger. Her er et par tips om gode nettsteder som burde hjelpe til med å holde oversikt:

New York Times har en svært god interaktiv grafikk som legger til grunn at det nå er ni vippestater igjen der det er knyttet spenning til utfallet og som viser hvordan dette gir 512 ulike mulige kombinasjoner, 431 der Obama vinner, 76 der Romney vinner og 5 der det blir uavgjort (det kan faktisk skje og grunnloven har en egen prosedyre for å kåre en vinner ved et uavgjort resultat). Er vi litt greie med Mitt Romney og legger til North Carolina og Florida på hans side blir det straks mer spennende. Da gjenstår det syv stater som gir 128 ulike kombinasjoner der 66 gir seier til Obama, 58 gir seier til Romney og fire ender uavgjort. Ved å klikke på grafikken og fordele delstater etter hvert som resultatene tikker inn utover natten, kan man se hvilke muligheter som gjenstår.

En praktisk, men veldig viktig ting, er å holde oversikt over når valglokalene stenger. Jan Arild Snoen har skrevet en oversikt over valglokalenes stengetider i vippestatene. Det begynner med Virginia kl 01:00, så kommer Ohio 01:30,  Florida og New Hampshire kl 02:00, Colorado og Wisconsin kl 03:00 og så videre... Men, de skal jo telle stemmene også, så dersom det blir jevnt i noen av disse (og det bør det jo bli siden de er vippestater), blir det fort dagslys før det kommer en endelig avgjørelse. En oversikt over stengetider i alle delstater er her i Huffington Post.

I 2000 førte det historisk jevne valget til at mange lærte noe nytt om valggeografien i Florida. Blir det jevnt denne gangen (og da må vi forutsette av Romney vinner Florida) kan Ohio komme til å spille samme rolle. Hvis valgnatten utløser et behov for å lese seg opp på Ohios politiske geografi og demografi, kan jeg anbefale både Washington Posts gjennomgang av Ohio og The Economists gjennomgang. Dessuten har Tore O. Sandvik (ja, han som er en nær venn av Trond Giske, men ikke ble valgt inn i styret i Telenor) en virkelig godbit for oss politiske nerder: en politisk analyse av de viktigste fylkene i staten Ohio.

Og så må man huske på at det ikke bare er valg på president i dag, det er også slik at store deler av senatet og hele representantenes hus er på valg. Kampen om flertallet i senatet er særlig interessant fordi det kan skifte farge og få republikansk flertall, og her har RealClearPolitics en gjennomgang av de ti mest interessante valgduellene ved senatsvalget. RealClearPolitics er i det hele tatt et bra nettsted man bør følge med på for å få med seg oppdateringer om både presidentvalg og de andre valgene. Og så virker det som Huffington Post har en bra løpende valgdekning.