onsdag 20. april 2011

Mordet på Anonym

Jeg vet ikke hvem Anonym egentlig er, og skal ikke spekulere i det her, men jeg må innrømme at jeg har stor sans for bøkene. Det er ikke lett å skrive treffsikkert og realistisk om hvordan man tenker og hvordan ting egentlig foregår i det politiske miljøet, i media eller blant kommunikasjonsrådgivere. Det klarer Anonym, og bøkene er morsomme.

Min favoritt er Kongepudler, den første boken til Anonym, som handler om hvordan Trond Giske og Ari Behn konspirerer for å få bort Jens, slik at Trond kan bli statsminister og Ari kan bli kulturminister. Det er en helt bisarr fortelling, men det mest imponerende i boken er at flere ting som beskrives der skjedde i virkeligheten, men etter at boken kom ut. Fullt så treffsikre er ikke de to neste bøkene, men også de er morsomme og gode satirer om det politiske Norge, med masse kjente mennesker i ulike hovedroller og biroller.

Årets bok fra Anonym heter Mordet på Anonym og foregår på en stor flytende bokfestival som er lagt til fergen mellom Oslo og Fredrikshavn. Boken er langt på vei en videreføring av de politiske intrigene fra de tre første bøkene, men den er også litt forskjellig. For det første er dette også en kriminalroman, med et drap som skal oppklares, noe pensjonert politimann Finn Abrahamsen og litteraturkritiker i NRK Marta Norheim går i gang med . For det andre er Anonym selv opphøyet til deltager i fortellingen, i rollen som sannsynlig drapsoffer, men man kan jo ikke være helt sikker på hvem som er drept når et offer er anonymt.

Fordi det trolig er Anonym som er myrdet må etterforskerne finne mulige motiver blant de som er omtalt i de tidligere bøkene, noe som gjør at deler av Mordet på Anonym fungerer som en slags metafortelling som oppsummerer hvem som har vært helter og skurker i alle de tidligere bøkene. Handlingen foregår i nær fremtid, i september 2011, rett etter kommunevalget til høsten. Det blir spennende å se om noen av spekulasjoner i boken slår til, for eksempel om hva som skjer i SV etter et katastrofevalg, jeg synes i hvert fall at det som fortelling fungerer godt.

For hvem er det egentlig som har grunn til å føle seg dårlig behandlet av Anonym? Mens kronprinsparet, Ari, Jens, Jonas og Trond er fraværende denne gangen, er det noen andre som er høyst tilstede, blant annet Kristin Halvorsen, Anne Holt, Martin Kolberg, Raymond Johansen, Hans Geelmuyden, og ikke minst Bjarne Håkon Hanssen i First House, mannen bak den flytende bokfestivalen. Og hvorfor holder egentlig First House til i Inkognitogaten 1, rett ved statsministerboligen og slottet? Leser man boken får man noen nye forklaringer på hvordan ting egentlig henger sammen.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar