søndag 17. april 2011

A Short History of Tractors in Ukrainian

De første tre setningene i romanen A Short History of Tractors in Ukrainian av Marina Lewyka forklarer i grunnen godt hva boken handler om:

"Two years after my mother died, my father fell in love with a glamorous blond Ukrainian divorcee. He was eighty-four and she was thirty-six. She exploded into our lives like a fluffy pink grenade, churning up the murky water, bringing to the surface sludge of sloughed-off memories, giving the family ghosts a kick up the backside."

Boken er ganske kort og lettlest, og humoristisk. Hovedfortellingen handler ganske enkelt om hvordan to søstre, i England, men av ukrainsk opphav, gjør det de kan for  få en nyankommet ukrainsk blondine og alenemor ut av deres 84 år gamle fars liv. En morsom historie, men med et bakteppe som berører noen mer kompliserte temaer, som ulike sider ved å være både engelsk og del av et ukrainsk immigrantsamfunn i England. Møtet mellom de "gamle" immigrantene, som denne familien tilhører, gjerne politiske flyktningene som hadde opplevd Stalins kollektivisering, sultkatastrofer og terror, og dagens øst-europeiske immigranter er glitrende beskrevet.

Det er også noen elementer av en mørkere undertone her, noen unevnelige ting har skjedd i en helt annen tid, med kommunisme, krig, ondskap og angiveri, og som hovedpersonene bærer med seg, men som det aldri blir snakket om. Mens storesøster Vera er født midt i elendigheten, rett før utbruddet av verdenskrigen, og har opplevd ondskapen, er lillesøster Nadezhda, fortellerstemmen i boken, født rett etter at krigen er slutt, i et liberalt og demokratisk England som feirer seieren. Det er bare noen år mellom dem, men den ene har opplevd noe den andre ikke kan forstå. Et sted mot slutten av boken reflekterer lillesøster Nadezha over dette: 

"...I grew up with no knowledge of the darkness that lurks at the bottom of the human soul. How did they live the rest of their lives with that terrible secret locked away in their hearts? How did they grow vegetables, and mend motorbikes, and send us to school and worry about out exam results? But they did".

Som sagt en god og morsom bok. Som jeg faktisk fikk anbefalt av Astrid Nøklebye Heiberg mens vi satt på Flesland flyplass for et par uker siden og ventet på hvert vårt fly. Hun leste en annen bok av Marina Lewycka, men anbefalte sterkt å begynne med A Short History of Tractors. Noe som gjorde at jeg fikk en bra anledning til å demonstrere Kindlens evne til å skaffe den aktuelle boken i løpet av noen sekunder, og dermed sikret lestestoff til flyturen hjem. Det er bare å takke for et godt tips.

1 kommentar :

  1. "Noe som gjorde at jeg fikk en bra anledning til å demonstrere Kindlens evne til å skaffe den aktuelle boken i løpet av noen sekunder"

    Enda godt det ikke var Bokskya.

    Kjøpte boken etter tredje avsnitt av bloggposten :) Gleder meg til å komme hjem til ny bok på kindlen.

    SvarSlett