søndag 2. januar 2011

Spådommer om fremtiden fra 1993

Spådommer om fremtiden blir er morsomme, særlig når det handler om teknologi. Og minst like spennende som dagens spådommer er gårsdagens spådommer om fremtiden. Vi har ofte tatt feil om fremtiden, særlig om teknologiutvikling, men vi har gjerne tatt feil på veldig interessante måter. Måter som i etterpåklokskapens klare lys sier enda mer om den tiden spådommen ble laget i enn om fremtiden. Noen kaller denne læren om hvordan fremtiden så ut i fortiden for retrofuturisme.

Men noen ganger kommer det spådommer om fremtiden som treffer forbausende godt, som denne serien med reklamevideoer fra AT&T i 1993 der Tom Selleck hjelper oss se inn i fremtiden:Helt upåvirket av datidens måter å tenke på er det jo ikke, jeg har særlig sans for den første reklamens spådom om at du i fremtiden vil kunne sende en telefax til hvem du vil fra badestranden. De traff med andre ord på de grunnleggende, at vi kan sende data via trådløse nett over alt. Men fordi mobiltelefoner i 1993 var svært enkle og bare til å snakke i, og epost og web knapt var i bruk, og i hvert fall ikke trådløst, var det telefax som var den kjente teknologien man tok utgangspunkt i når man skulle beskrive den videre utviklingen.  

Det er nok ganske typisk at det er lettere å se for seg hvordan den fysiske infrastrukturen kan utvikle seg et par tiår fram i tid enn å se for seg hva vi skal bruke den til, hvilken programvare vil vil bruke og hvilke tjenester folk vi benytte seg av.