mandag 13. september 2010

YouTube tester live video

Som jeg har vært inne på her på bloggen før så er YouTube gigantisk. I Norge er 45 prosent av befolkningen innom YouTube i løpet av en uke. Og målt i bruk av båndbredde regner man med at video nå bruker over halvparten av all båndbredde på nettet og at YouTube står for det meste av dette. Ikke dårlig for et selskap som bare har holdt på i fem år.

Men vurdert som en reell konkurrent til for eksempel TV-plattformen har det manglet noe i YouTubes tjeneste. Man kan laste opp videoer på opp til 10 minutter som hele verden kan se på, men man har manglet muligheten til å lage direktesendinger. Det har tydeligvis YouTube tenkt å gjøre noe med. 13-14.september vil fire kanaler streame live video over YouTube. Her er sendeskjemaet:I følge YouTube-bloggen er alt man trenger for å starte en livesending et webkamera og en internettilkoblet pc. Det blir med andre ord ganske billig, i hvert fall rent teknisk, å starte en ny TV kanal. Wired minner om at dette kanskje blir enda viktigere når vi ser det i sammenheng med Googles lansering av Google TV, egne set-top bokser med nettleser og programvare som gjør at de kan streame video fra nettet uten at du trenger en pc.

"When all of this happens through a Google TV set-top box — possibly with a connected webcam — the possibilities could explode. Google revealed last week that Chrome-powered Google TV set-top boxes, televisions and Blu-Ray players will go on sale this fall, with Android apps to be added in 2011, so we shouldn’t have to wait long until we can watch — and comment on — live YouTube streams on our big-screen televisions."

At nedlastede filmer og tv-programmer fra nettet utfordrer tradisjonelle tv-kanaler og tv-distribusjon har jo ligget i kortene en stund, det har jo for så vidt video og dvd-utleie også gjort tidligere. Men det blir interessant å se hva effekten blir når livesendinger kommer på YouTube. Og som ikke det var nok meldte Bloomberg meldte for noen dager siden at Samsung vurderer å bruke Android som operativsystem på TVene sine, på samme måte som de allerede bruker Android på en del smarttelefoner. Da vil TVene på samme måte som mobiltelefonen kunne laste ned apps fra Android Markets. Det er vel ikke slik at de tradisjonelle TV-kanalene skal kaste inn håndkleet helt enda, men konkurransesituasjonen blir i hvert fall mye mer krevende.