søndag 19. september 2010

Prøv en svensk partitest

Valglokalene i Sverige stenger klokken 20 i kveld. Da antar jeg at vi får beskjed ganske raskt om at den borgerlige blokken er klart størst. Og selv om NRK som vanlig gjør alt de kan for å hjelpe venstresiden ved valg i andre land, senest i en merkelig reportasje om sykelønn i går kveld (27:40 ut i Dagsrevyen), er det vel ikke særlig stor påvirkningskraft NRK har. Det som muligens kan være litt usikkert er om alliansen har rent flertall eller må danne en mindretallsregjering. Jan Arild Snoen og Svein Tore Martinsens valgtips kan leses her hos Minerva.

Det er for øvrig ganske pussig når norske journalister moraliserer over at et hardt finanskriserammet Sverige ikke har høyere offentlige utgifter enn de har råd til. Kanskje NRKs journalister mener Sverige burde bli mer som Hellas? Eller ser man ikke forskjellen på et Norge som lever høyt på oljeinntekter og et Sverige der industrien har vært igjennom en tøff omstillingsprosess, en omstilling Sverige ser ut til å klare svært godt, og bedre enn noe annet EU-land. Heldigvis ser det ut som velgerne i Sverige forstår betydningen av å satse på vekst i økonomien og vekst i privat sektor, og å holde igjen på de offentlige utgiftene. Mye kan tyde på at det er dette som gjør at den borgerlige alliansen nå vinner gjenvalg.

For å finne ut om man har sympatier for den ene eller andre siden i Sverige kan jeg anbefale norske politikere, journalister og andre å ta en av valgtestene. Jeg har prøvd Valgkompasset i Svenska Dagbladet, og den viser som en vil se en solid borgerlig overvekt i mitt tilfelle. Nå må det innrømmes at det er enkelte ord og uttrykk som er annerledes og som man ikke helt umiddelbart forstår. Og man må selvfølgelig huske på at Sverige er et annet land enn Norge, med litt andre velferdsordninger og skatter. Men så mye er sammenlignbart at jeg vil tro de fleste vil få et resultat de kjenner seg igjen i ut fra norske forhold. Med mulig unntak av norske senterpartivelgere som har et svensk søsterparti som er med i den borgerlige regjeringen.