søndag 6. desember 2009

Kindle - nå også med støtte for pdf-filer

Denne uken kom det en liten gladnyhet om at en ny softwareoppdatering som er lagt inn gjør at den internasjonale versjonen av Kindle kan lese pdf-filer direkte. Før måtte man konvertere filen til et annet format først ved å sende filen via en spesiell epostadresse. Nå kan man flytte direkte over fra pc eller sende som epost uten å konvertere.

Jeg tror det betyr mye for utbredelsen av en leseplate at den kan lese dokumenter i det filformatet som er det dominerende når det gjelder å distribuere dokumenter, nyhetsbrev og mange aviser elektronisk. Man kan spare miljøet, avlaste slitne rygger og spare mye porto når bedrifter og organisasjoner distribuerer dokumenter elektronisk.

Det blir for eksempel spennende å se hvilken kommune som blir den første til å utstyre sine kommunestyremedlemmer med hver sin leseplate, slik at de slipper papirhaugene.

Nå må det sies av Kindle-versjonen som selges til oss utenfor USA med 6 tommer skjerm ikke er helt ideell til å lese lærebøker, aviser og sider med tegninger, figurer osv. Det er blitt mulig å snu bildet på skjermen sidelengs, det hjelper litt, men det er nok mye bedre å ha 9,7 tommers utgaven som i dag bare selges i USA.

Å ha en Kindle føles i det hele tatt litt som å gå tilbake til mobiltelefonene vi hadde på 90-tallet. Svarthvit skjerm, lav oppløsning, begrenset bruk av internett, ingen bilder osv. Og levende bilder virker som en fjern drøm. Men som med mobiltelefonene på 90-tallet er det mye bedre å ha det enn å ikke ha det. Eirik Newth skriver på bloggen sin at det er forskjell på å bære 41 bøker som veier 25,5 kilo og 41 bøker som veier 340 gram.

Jeg leser Financial Times hver dag på min Kindle, levert over mobilnettet. Det er ikke farger og ikke bilder, og det følges litt retro i forhold til moderne nettaviser. Men det fungerer mye bedre enn å ikke ha en leseplate. Jeg slipper papir og får den når jeg skal. Og siden de fleste bøker ikke har så mye bilder uansett, så har begrensningene i funksjonalitet mindre betydning i forhold til alle fordelene i form av det store utvalget, den raske leveringstiden og den lave vekten.

Jeg tror vi står overfor et slags førstegenerasjonsfenomen, der de nye leseplatene i første runde konkurrerer mot det å ikke ha leseplate. Akkurat som de første mobiltelefonene som også var dyre og ganske begrensede i hva de kunne gjøre utover hovedbruksområdet (snakke i telefonen) Det vil raskt forandre seg. Det kommer raskt flere og bedre leseplater. Vi vil både farger, bedre brukergrensesnitt og ikke minst plater som utnytter nettets muligheter langt bedre. En slik drøm om neste generasjons leseplater kan man se her. Jeg er i hvert fall helt klar.

2 kommentarer :

  1. PDF støtten i kindle er bare lureri. Det er ikke mulig å zoome i pdf leseren, så det er i praksis umulig å lese pdf-er på kindle. At den ikke har zoom betyr at du kun kan lse dokumentet med en full side på 9" skjermen. Det sier seg selv at det ikke lar seg gjøre, når en vanlig side er 14-15".

    SvarSlett
  2. Ja, jeg er i grunnen enig i at det ikke fungerer så godt som man kunne ønske nå det ikke er mulig å zoome. I hvert all ikke på Kindle 2 (den minste versjonen av Kindle). Det hjelper litt å snu dokumentet vannrett, da får man litt større bredde, men det blir ofte ikke stort nok det heller. Antar at Kindle DX egner seg bedre til pdf-filer.

    SvarSlett