onsdag 2. desember 2009

First Tuesday feiret 10 år

De har ikke alltid klart å ha arrangementene sine på tirsdager, men symbolsk nok feiret First Tuesday sitt 10 års jubileum på Rockefeller den første tirsdagen i desember. Det ble en hyggelig og uformell sak med noen hundre mennesker, der jeg var med i en paneldebatt med Berit Svendsen og Shahzad Rana om hvordan fremtiden vil bli.

Kveldens innovative høydepunkt, og gaven fra First Tuesday til deltagerne i nettverket, var et Jazzcode arrangement med Carl Størmer og hans band. En kombinasjon av konsert og foredrag. Man kan lese mer på Carl Størmers blogg om filosofien bak. Dette er en nyskapende og spennende måte å utvikle ferdigheter i kommunikasjon og strategi.

Det er på mange måter utrolig at First Tuesday har overlevd i 10 år. Det er et veldig løst nettverk, deltagelse er gratis og åpent for alle, så man er helt avhengig av å ha noen ildsjeler og noen sponsorer. Og utrolig nok har det fungert fra starten i de ville dot-com tidene, gjennom kollapsen våren 2000 og lavkonjunkturen som fulgte, gjennom oppturen fra 2003 da de tradisjonelle eksportbransjene kom sterkt tilbake og inn i finanskrisen det siste året.

Noen nostalgiske highlights kan man godt unne seg når det er jubileum. For eksempel omtalen av arrangementet i Hangar 4 våren 2000 med 1000 deltagere, et treff som senere ble omtalt i Henrik Langelands roman "Wonderboy". Feieringen av tiårsjubileet for internett i Norge var også en godt besøkt begivenhet hos Telenor våren 2003. Et annet stort arrangement var feiringen av femårsjubileet for First Tuesday i 2004 da Microsoft arrangerte fest i Posthallen etterpå med Kaizers Orchestra. Og de siste årene har First Tuesday inntatt Oslo Rådhus sin storstue i forbindelse med Oslo Innovation Week.

Hvorfor har First Tuesday lykkes i å samle så mange mennesker som er opptatt av nyskaping? Selve møteformen er ganske tradisjonell. Det spesielle ligger i å bruke en god, gammeldags møteform i en helt annen målgruppe. Gründere og it-folk pleier ikke gå på politiske møter eller i Polyteknisk Forening. Men de er interessert i temaene. Og med en litt annen ramme rundt så kan man samle noen hundre deltagere til en kveld med foredrag og paneldebatter, flere ganger med statsråder og næringslivsledere og i blant noen av landets rikeste investorer. Både Stein Erik Hagen og Johan H. Andresen har deltatt. Best suksess blant gründerne gjorde kanskje Jens Ulltveit-Moe da han sa noe sånn som: "Jeg er jo akkurat som dere, men jeg staret 30 år tidligere og har rukket å bli 4 milliarder kroner rikere".

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar