onsdag 9. desember 2009

Universitetet i Oslo er best i Norden på it-forskning

Jeg ser i Teknisk Ukeblad at Universitetet i Oslos er kåret til det beste universitetet i Norden på it-forskning. Eller enda mer presist, Academic Ranking of World Universities (den såkalte Shanghai-undersøkelsen) har rangert de hundre beste universitetene innen Computer Science. Og der er Universitetet i Oslo nr 49 i verden, nr 6 i Europa og nr 1 i Norden.

Universitetets egen avis Uniforum feirer naturligvis også dette og skriver:

"IT-forskinga ved Universitetet i Oslo kjem på førsteplass i Norden, sjetteplass i Europa og på 49.-plass i verda på den prestisjetunge rankinglista til Shanghai Jiao Tong-universitetet i Kina. – Dette er utruleg kjekt, seier Morten Dæhlen som leier Institutt for informatikk. I Europa er det berre universiteta i Oxford og Cambridge, dei to avdelingane av Swiss Federal Institute of Technology i Zürich og Lausanne og University of Manchester som gjer det betre i IT-forsking enn Universitetet i Oslo."

Nå er jo resultatene i slike rangeringer veldig avhengig av hva man måler. I denne undersøkelsen er dette redegjort utførlig for. Og som en vil se så scorer UiO for eksempel svært godt i forhold til mange andre på "Awards" og "Alumni" som handler om tidligere og nåværende forskere har vunnet Turing Awards, en slags parallell til nobelpriser på andre områder. Men også på flere andre kriterier hevder UiO seg bra.

Hvem er så de beste i Computer Science i verden? Ikke overraskende er listen totalt dominert av USA, men noen innslag i øvre del av listen fra Canada, Israel og UK. Best i verden i følge denne rangeringen er Stanford University tett foran Massacusets Institute of Technology (MIT). Så følger University of California i Berkeley, Carnegie Mellon, Princeton, Cornell og University of Texas i Austin. University of Toronto på syvendeplass er best utenfor USA. Og Oslo er som sagt innenfor topp 50.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar