onsdag 23. desember 2009

Lille julaften 1969: Første olje på norsk sokkel

For akkurat 40 år siden i dag, lille julaften 1969, ble det for første gang funnet olje på norsk sokkel. Det er vanskelig å finne noen hendelse i denne perioden som har hatt like stor betydning for Norges utvikling som det å finne olje.

Til sammen har statskassen blitt tilført 7 000 milliarder kroner fra norsk oljevirksomhet, dels gjennom skatter og avgifter og dels gjennom statens direkte eierskap i lisensene. Bare i dag kommer det inn nye 1,2 milliarder kroner på statens konto. Oljeproduksjonen er i dag på vei ned, men eventyret er ikke slutt på lenge enda. Dessuten har Norge en høyteknologisk leverandørindustri som eksporterer varer, tjenester og kunnskap for 100 milliarder kroner i året.

Det begynte i grunnen ganske dårlig det norske oljeeventyret. Første letebrønn ble igangsatt i juni 1966 av Esso med boreriggen "Ocean Traveller" på lisens 001. Men det skulle bli mange skuffelser i tiden som fulgte. Shell la ned letekontoret sitt etter å ha boret fem tørre brønner. Så da Phillips begynte å bore i lisens 2/4 med riggen Ocean Viking (bildet) sensommeren 1969 var mange i ferd med å gi opp håpet om at Norge skulle bli en oljenasjon. Første brønn måtte sikres og oppgis på grunn av et "gasskick", men virket såpass lovende at Phillips tok sjansen på å bore en andre letebrønn. Den ble igangsatt i september, og problemene tårnet seg opp med dårlig vær, sviktende utstyr og høyt gasstrykk. Brønnen måtte sikres og riggen forlot feltet uten av man var helt sikre på hva man hadde funnet. Men ryktene gikk om at det var noe stort der nede.

Men "the rest is history", som det heter. Ocean Viking hadde funnet olje i utvinningstillatelse 019 på blokk 2/4. Et felt som skulle få navnet Ekofisk og etter hvert viste seg å være et av verdens største oljefelt offshore. I følge Oljedirektoratets faktahefte for 2009 produserer Ekofisk fortsatt mer enn 200 000 fat olje om dagen. 40 år etter at Ekofisk ble funnet er det igjen blitt det feltet som produserer mest olje på norsk sokkel, etter at andre felt avtar i produksjon. Ekofisk har etter at produksjonen startet i 1971 produsert 11,9 prosent av all olje på norsk sokkel, bare Statfjord har produsert mer. Men Ekofisk har en jevnere produksjonskurve og vil fortsette å produsere olje til 2028 i følge siste prognose. En helt fantastisk teknologisk prestasjon.

De skulle bare visst hva de la grunnlaget for de som slet på Ocean Viking i julen 1969. Mer om denne og andre norske oljehistorier kan man lese om i Bjørn Vidar Lerøens bok "1001 brønn" som ble skrevet til Oljedirektoratets 25-års jubileum i 1997. Eller på nettsidene til Kulturminne Ekofisk som ble laget for å dokumentere historien til et helt spesielt kulturminne.

4 kommentarer :

  1. Anbefaler også boka Feber av Skjeldal og Berge. De skriver om den norske oljehistorien sett i lys av ny kunnskap om klimaendringene.

    http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=10108&isbn=9788202288570

    SvarSlett
  2. Takk for tips, Beate. Må innrømme at jeg ikke har hørt om den boken før.

    SvarSlett
  3. Heisan. Det er noe i det du skriver som jeg lurer litt på. De 7000 milliardene som er hentet opp er et stort tall, men er det 2009-kroner?

    Uansett er det verdt å merke seg at det som i dag står på fond er under halvdelen. Hvor er det blitt av resten?

    Nå er ikke jeg noen CO2-fanatiker, men det skulle jo også være interessant å vite hvor mye CO2 som selve utvinningen gjennom disse førte årene har bidratt med.

    Mitt postulat er at ulykken i den norske oljehistorien er at man ikke har vært moden for å få en slik ressurs i hendene.

    Det er liksom ikke meget man har prioritert som ikke kan klassifiseres som drift - og da er jo det eneste man sitter igjen med en ubehagelig omstillingsprosess.

    SvarSlett
  4. Hei Milton. Jeg tror tallet er 2009-kroner. Det er hentet fra OLFs websider i går.

    Når det gjelder årsaken til at selve fondet er mindre enn de akkumulerte inntektene så er det to hovedgrunner til dette:

    1. Staten har ikke bare hatt inntekter, den har som eier også hatt utgifter til utbygging av nye felt via SDØE/Petoro. Staten oppfører seg som et oljeselskap, ja faktisk det største oljeselskapet på sokkelen, større enn Statoil. På grunn av store investeringer gikk det mange år før staten gikk i pluss.

    2. Staten har hele veien brukt deler av oljeinntektene til andre formål. Etterhvert bare avkastningen av fondet (jfr handlingsregelen), men før dette tiåret brukte jo staten også av selve kontantstrømmen.

    SvarSlett