Dessuten har regjeringer i Hellas hatt en lei uvane med å ikke snakke sant om den økonomiske situasjonen i landet. Men nå har sannheten kommet ut og landets kredittverdighet gått utfor stupet. The Economist skriver i siste nummer:
En svært alvorlig side ved situasjonen Hellas har kommet opp i er at myndighetene ikke har betalt regningene for medisinsk utstyr og legemidler de har importert. Gjelden bare vokser og vokser. Nå vil leverandørene ha betaling, hvis ikke vil de slutte å selge noe til Hellas. Financial Times skriver:
Hellas er det landet i EU som har størst gjeld målt som andel av BNP, neste år vil gjelden vokse til 125 prosent. Og budsjettunderskuddet er høyt. Men dette er likevel en situasjon der er mulig håndtere dersom det er politisk vilje og evne til å gjøre noe. Slik vi ser i for eksempel Irland, der de offentlige utgiftene blir redusert på en drastisk måte. Problemet er at selv om Hellas ikke går konkurs i neste uke, er det ingen som tror at Hellas kommer til å gjøre nok. Med en så stor offentlig sektor er ikke landet konkurransedyktig. De har et pensjonssystem som ikke er bærekraftig. Hellas har fem forvaltningsnivåer (Norge har tre forvaltningsnivåer, som etter mitt syn også er et nivå for mye). Og mest alvorlig av alt, landet er infisert av omfattende korrupsjon, noe statsministeren også erkjenner.
"Our basic problem is systemic corruption,” Mr Papandreou said in Brussels on Friday. “We intend to take harsh measures to root it out.” However, he made it clear that Greece would not follow Ireland’s example and enforce drastic wage cuts.“If we were at the edge of the abyss, we would cut wages in half. But we are not and we are fighting hard not to get there. We will protect wage-earners and pensioners.” His unwillingness to specify cost-cutting measures disappointed market-watchers, aware that Greece is expected to record a budget deficit of more than 12 per cent of gross domestic product this year."
EU vil neppe overlate Hellas helt til seg selv denne gangen heller. Men EU-landene har mye annet å tenke på. Og Hellas sliter med troverdigheten. De er klart i konflikt med reglene for Euromedlemskap og det er ikke første gang de lover å rydde opp.
Grekenland illustrerer at EU-samarbeidet ikke må være et skrivebordsprosjekt. Det må ikke være virkelighetsfjernt.
SvarSlettJeg mistenker at både euro-samarbeidet og EU selv nå er brakt i fare fordi politiske visjoner har fortrengt realismen. Man har senket kravene for medlemskap alt for mye, og da har det samtidig blitt vanskelig å holde eldre medlemmer i nakkeskinnet.
Jeg håper for grekernes del at de virkelig møter veggen, slik at de får den hestekuren landet trenger. Da tror jeg at mange kanskje vil finne livet langt mer meningsfylt - for tommheten og meningsløsheten er jo den andre siden av det å leve i et korrupt vanstyre.
Det er ikke det du skaper som gir deg inntekter, men det du kan tuske til deg på annet vis. Sånt er gift for menneskesinnet.
Papandreou ja, det synes jeg statsministeren i Hellas pleide hete i min barndom også. Ser på wikipedia at nåværende er 3.generasjons statsminister.
SvarSlett