mandag 7. desember 2009

En blogg for en smartere verden

Det er mange som skal vise seg frem i forbindelse med klimatoppmøtet i København. Ikke minst kommer vi til å høre mye fra politikere og miljøorganisasjoner som "vil" mye mer enn andre.

Men hva med de egentlige løsningene? De innovative og nytenkende måtene å tilby tjenester, designe produkter og produsere energi på. Tjenester og produkter fra næringslivet som gjør at vi som enkeltpersoner og bedrifter kan forurense mindre. Ja, kanskje også spare penger på å være mer miljøvennlige. Jeg skrev litt om hvorfor og hvordan vi må oppmuntre næringslivet til å gjøre denne jobben i spalten min i Dagsavisen i forrige uke. For uansett hva som vedtas i København må det innovasjon til for å utvikle de nye produktene, tjenestene og energikildene. Politikerne kan i beste fall lage noen gode rammebetingelser for en smart, grønn vekst.

Et godt sted å finne flere slike konkrete eksempler på smarte løsninger er bloggen A Smarter Planet Blog som jeg kom over nylig. Der er det eksempler på tjenesteinnovasjoner fra en rekke ulike land og sektorer. Det er IBM som står bak bloggen, så det er ikke overraskende mange eksempler som har med smart bruk av teknologi IBM selv er involvert i. Men hovedsaken er ikke teknologien i seg selv, men å vise frem konkrete eksempler på innovative løsninger. På hva det er mulig å til. Mange av eksemplene er grønne prosjekter, men det er også eksempler på andre smarte løsninger, for eksempel innenfor helsesektoren.

Bloggen finnes også i en lokal norsk utgave som heter En blogg for en smartere verden. Her kan man lese om smartere transportsystemer, om fem smarte miljøløsninger og et innlegg forfattet av sjefen i IBM Norge der han skriver om Abelias toppmøte for Smart, grønn vekst.

Men hva er nå egentlig en smartere verden? Denne videoen forsøker å gi en forklaring. Og forhåpentligvis husker også forhandlerne og miljøorganisasjonene som er samlet i København at det er dette som må være poenget. Det hjelper ikke å ha ambisiøse mål om kutt i utspill hvis vi ikke også har et næringsliv som kan fram de smarte løsningene.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar