torsdag 10. desember 2009

Om rettferdig krig

Jeg har vært kritisk til fredsprisen til Barack Obama fordi jeg synes den kommer for tidlig Og jeg har nevnt her i bloggen en gang før at jeg synes Obama selv gir den beste begrunnelsen for hvorfor det er slik. I dag sa han noe av det samme igjen om sin egen rolle i forhold til mange tidligere nobelprisvinnere:

"I cannot argue with those who find these men and women - some known, some obscure to all but those they help - to be far more deserving of this honor than I."

Men når det er sagt, så var Nobelforelesningen et av de beste prinsipielle innleggene om krig og fred jeg har hørt på veldig lenge. Obama understreket at det finnes situasjoner der krig er nødvendig for å oppnå en rettferdig fred. Fred i seg selv er ikke alltid rettferdig. Foredraget kom inn på begrepet "Just war", en forestilling som har sine røtter hos Augustin og Thomas Aquinas i middelalderen og gjentatt av både kristne og av liberale humanister mange ganger senere:

"We must begin by acknowledging the hard truth that we will not eradicate violent conflict in our lifetimes. There will be times when nations - acting individually or in concert - will find the use of force not only necessary but morally justified."

Obama pekte på hvordan han har mye å takke Martin Luther King for, men hvorfor ikke-voldelige strategier mot overgrep og terror likevel ikke er tilstrekkelige:

"I know there is nothing weak, nothing passive, nothing naive in the creed and lives of Gandhi and King. But as a head of state sworn to protect and defend my nation, I cannot be guided by their examples alone. I face the world as it is, and cannot stand idle in the face of threats to the American people. For make no mistake: Evil does exist in the world. A nonviolent movement could not have halted Hitler's armies. Negotiations cannot convince al-Qaida's leaders to lay down their arms. To say that force is sometimes necessary is not a call to cynicism - it is a recognition of history, the imperfections of man and the limits of reason."

Og så gikk Obama rett videre og understreket hvorfor det er nødvendig at nettopp USA tar på seg rollen som krigførende part i slike konflikter, selv om det ikke alltid blir forstått i andre land:

"I raise this point because in many countries there is a deep ambivalence about military action today, no matter the cause. At times, this is joined by a reflexive suspicion of America, the world's sole military superpower. Yet the world must remember that it was not simply international institutions - not just treaties and declarations - that brought stability to a post-World War II world. Whatever mistakes we have made, the plain fact is this: The United States of America has helped underwrite global security for more than six decades with the blood of our citizens and the strength of our arms. The service and sacrifice of our men and women in uniform has promoted peace and prosperity from Germany to Korea, and enabled democracy to take hold in places like the Balkans. We have borne this burden not because we seek to impose our will. We have done so out of enlightened self-interest - because we seek a better future for our children and grandchildren, and we believe that their lives will be better if other people's children and grandchildren can live in freedom and prosperity."

Det var en strålende tale. Et sterkt og velformulert innlegg for USAs rolle som humanitær global supermakt. Det må ha vært litt underlig å sitte i salen på Oslo Rådhus og være blant dem som har hyllet Obama fordi man trodde at han skulle trekke USA ut av internasjonale konflikter og avlutte bruken av militære virkemidler. I stedet kom en Obama til Oslo som brukte fredsprisforelesningen til å argumentere for bruk av militær makt på Balkan, i Irak og i Afghanistan for å utrydde terror, bekjempe undertrykkelse og skape en mer rettferdig fred.

12 kommentarer :

  1. Jeg er enig i at det var en strålende tale. Jeg hadde veldig lave forventninger, og synes som deg at det var en litt merkelig tildeling, men jeg ble veldig positivt overrasket over talen. I dag er nok en av svært få ganger jeg har vært enig med Siv Jensen (som var uenig i tildelelsen men imponert over talen - uten at jeg hørte annet en den spontane reaksjonen da hun og andre kom ut av Rådhuset). Skal man se det hele gjennom en sosiale-medier-prisme, eller linse, så fremsto Obama, tross all politisk bagasje, som genuin, oppriktig - m.a.o. en mann for sin tid...

    SvarSlett
  2. Det han sa om Irak var 'One of these wars is winding down. The other is a conflict that America did not seek'. Slett ikke et forsvar av Irak-krigen men et åpenbart spark til Bush/neo-cons som Obama mer eller mindre rett ut sier valgte å gå til en unødvendig krig. Obama har jo hele tiden vært en sterk motstander av Irak-krigen.

    Og, hvem i salen tenker du på som trodde Obama skulle 'trekke USA ut av internasjonale konflikter og avlutte bruken av militære virkemidler'?

    SvarSlett
  3. Spark til Bush? Vel, det Obama sa var blant annet:

    "The world rallied around America after the 9/11 attacks, and continues to support our efforts in Afghanistan, because of the horror of those senseless attacks and the recognized principle of self-defense. Likewise, the world recognized the need to confront Saddam Hussein when he invaded Kuwait - a consensus that sent a clear message to all about the cost of aggression."

    SvarSlett
  4. '...the world recognized the need to confront Saddam Hussein when he invaded Kuwait...' er jo om Gulf-krigen i 1991, ikke om Irak-krigen.

    Sparket var altså til Bush juniors regjering. Det er vel åpenbart? Hvorfor sier han 'The other is a conflict that America did not seek' om Afghanistan? Jo fordi Irak var en 'conflict America did seek'.

    Mente du Bush seniors 'Irak-krig'? Det var vel ikke først og fremst 'bruk av militær makt ... i Irak' som du skriver, men i Kuwait. Og den var jo heller ikke 'for å utrydde terror', men for å fri et selvstedig land som var okkupert.

    SvarSlett
  5. Første Irakkrig, ja. Bush senior. Og så nevnte Obama Afghanistankrigen. Bush junior. Andre Irakkrig sa han ikke så mye mer om enn at den er "winding down". Skal man tolke det som et spark til Bush? Kan jo like gjerne tolkes som at "The Surge" har lykkes og at målene er nådd.

    SvarSlett
  6. Jeg oppfattet det som et spark. Han sa at Afghanistan var en krig USA ikke oppsøkte. Implisitt at man oppsøkte Irak-krigen.

    Jeg lurer fortsatt på hvem i salen du mener trodde USA kom til å trekke seg ut av internasjonale konfliker.

    Jeg er enig at det var en knakende god tale, bare litt uenig i hvordan du avslutter posten :)

    SvarSlett
  7. Mulig jeg burde skrevet "håpet" og ikke "trodde". For jeg tror en del både i og utenfor salen egentlig er uenig med Obama om USAs rolle både i Kosovo, Afghanistan og Gulfkrigen. De var i hvert fall det før Obama holdt denne talen.

    SvarSlett
  8. Helt enig med deg - det var en meget god tale. Spørsmålet en del radikale røster bør stille seg er om krig er et alltid uaskeptabelt virkemiddel?

    Har respekt for de som mener det er for tidlig med fredsprisen, men ikke for de som mener engasjement i en væpnet konflikt er diskvalifiserende.

    SvarSlett
  9. Paul: Hva med norske myndigheters – fredsprisutdelernes - ansvar? Hvorfor kan ikke ansvarlige norske politikere, som Stoltenberg, som Støre, holde en tale som på tilsvarende måte åpent diskuterer krigens menneskelige vesen? Hvorfor er det så vanskelig for en norsk politiker bare å artikulere språklig at Norge faktisk også deltar i kriger?
    Har blogget litt om dette selv: http://bergesen.wordpress.com/2009/12/11/moralske-muskler/

    SvarSlett
  10. Meget bra innlegg på bloggen din, Eirik. Helt riktig å peke på det merkelige at Obama kan komme til Norge og snakke om dette i en fredspristale av alle ting, mens norske politikere sliter med språket som beskriver hva vi faktisk driver med i Afghanistan.

    Og når jeg først har deg på tråden her må jeg si at du har en meget bra blogg.

    SvarSlett
  11. "Det må ha vært litt underlig å sitte i salen på Oslo Rådhus og være blant dem som har hyllet Obama fordi man trodde at han skulle trekke USA ut av internasjonale konflikter..."

    Ja. Og det blir kommentert av her i USA, der jeg er for tiden.

    "The audience not very supportive", sier Jeff Zeleny i New York Times på PBS nå. Før han legger til at "det var uansett ikke det viktigste publikummet". Han var i salen i Oslo.

    Programleder Jim Lehrer sier: "Ja, så du publikum? De satt sånn: (viser tomt, forvirret blikk)"

    SvarSlett
  12. Takk i like måte, Paul. Respekt for å levere så ofte, variert og solid!

    Ps. Benytter anledningen til å stadfeste at om du stiller til valg som Venstreleder ved anledning, så lover jeg å betale medlemskontigenten min.

    SvarSlett