søndag 21. juni 2009

# Neda


"Neda was a 16 year old Iranian woman killed by the Basij during the 2009 Iranian election protests. Her death was captured on video by at least two bystanders. The graphic videos were broadcasted on the internet, quickly becoming a rallying cry for the pro-reform demonstration. Neda means "voice" in Farsi,
and she was fittingly dubbed the "voice of Iran"

Noen bilder bare brenner seg fast og vil bli stående som selve symbolet på store begivenheter. Slik det var med "Tank Man" i Beijing i 1989 tror jeg det kan bli med Neda i Tehran i 2009. En 16 år gammel iransk jente drept på åpen gate med et skudd fra et hustak. Når uskyldige mennesker blir skutt på denne måten er det ikke mulig å hevde at det var en ulykke. Dette var drap og bildene er helt grusomme.

(Oppdatering 23.06.2009: Det har etter hvert kommet fram at Neda fra videoen er 26 år gamle Neda Agha-Soltan, en filosofistudent som deltok i demonstrasjonene. VG forteller historien hennes her.)

Mange flere er sikkert blitt drept av regimet i Iran de siste dagene, kanskje blir folk arrestert og drept akkurat nå. Det spesielle med Neda var at hun ble filmet av noen som stod i nærheten og bildene ble kringkastet til hele verden via YouTube (og her er det grunn til å advare mot svært ubehagelige og sterke bilder, CNN har en litt mer dempet versjon).

Neda er blitt en hel verdens kamprop mot prestestyret i Iran og #Neda er firkantmerket på twitterstrømmen som er i ferd med å bygges opp til en global flodbølge mot regimet i Iran. Plutselig er sosiale medier blitt blodig alvor. Det blir ikke lett å harselere helt på samme måte som før over Twitter, blogger og YouTube.

CNN ser ut til å ha et svar på dette som er interessant. De ber folk sende inn videoer fra aktuelle begivenheter på et eget nettsted "iReport - Unedited. Unfiltered. News". Et nettsted for brukergenerert nyhetsinnhold i erkjennelsen av at egne reportere uansett ikke kan være over alt. Det siste døgnet har CNN brukt TV-sendingene aktivt til å oppfordre folk i Iran til å sende inn sine videoklipp og bilder. Her har vi kanskje kimen til en spennende måte å kombinere de sterkeste sidene til live TV og de stekeste tidene til et nettsted med brukergenerert innhold.

Her hjemme er det vel dessverre grunn til konkludere med at Dagsrevyen hadde en særdeles dårlig dag i går der de første minuttene ble bruk til å vise videoer fra YouTube, samt å helt ukritisk videreformidle et ubekreftet rykte om at Ayatollah Khomeinis gravplass var angrepet av en selvmordsbomber, et rykte det ikke har vært mye snakk om senere, og som prestestyret selv godt kan ha stått bak. Så gikk Dagsrevyen videre til en god nyhetsssak om helseministerens forsøk på å påvirke noen sykehussjefer, før de gikk i gang med en helt meningsløst reportasje om hvorfor helsereformen til Bjarne Håkon Hansen ikke vil lykkes hvis vi ikke fjerner moms på frukt og grønt i Norge (en sak som bloggen til Mandag Morgen merkelig nok publiserte en artikkel om noen få minutter etter at Dagsrevyen gikk).

Så det ble ikke så mye i NRK i går om Iran som vi ikke fikk langt grundigere og bedre informasjon om fra andre kilder. Og poenget her er vel at det ikke er så veldig lett å være en tradisjonell TV-kanal i en situasjon der journalister er kastet ut, mens hver enkelt borger kan lage nyhetsstoff med kameraet på mobiltelefonen, en YouTube konto og en internettilgang. Men da må de tradisjonell mediene aktivt ta i bruk disse mulighetene og ikke late som alt er akkurat som før. Videoklippene med Neda er blitt selve symbolet på hva som er galt med Iran, men kan også vise seg å bli øyeblikket da vi oppdaget at medielandskapet var snudd på hodet.

4 kommentarer :

  1. Martyrdom er en del av iraneres virkelighetsforståelse. Shiamuslimene i Iran har et godt utbygget ”vesen” som koloniserer helgener og martyrer. Å ha blitt martyr i Iran betyr ikke det samme som om man blir martyr i Norge(hvis det eksisterer). Det martyrifisere Neda blir i denne kontekst utelukkende tatt til inntekt som en drakamp om politiskmakt i Iran. Og intet annet!
    Hilsen Lisa

    SvarSlett
  2. Rettelse; "Shiamuslimene i Iran har et godt utbygget ”vesen” som kanonisere helgener og martyrer.
    Lisa

    SvarSlett
  3. Hvorfor er det så merkelig at Mandag Morgen samler fakta om den mest samfunnsøkonomiske måten å få ned helseutgiftene på? :)

    Jeg er enig med deg at det ikke var en höjdare av en dagsrevysending, og at Norum ikke var et naturlig innslag i lys av helsereformens lansering, men faktum er at momsfritaket er et finanspolitisk virkemiddel som potensielt kan senke de raskt økende utgiftene, i hvert fall på lengre sikt. Forebygging er jo også en del samhandlingsreformen.

    Eller som Greg Mankiw nettopp "videreblogget":

    "It is true that if the prevention strategies we are talking about are behavioral things—eat better, lose weight, exercise more, smoke less, wear a seat belt—then they cost very little and they do save money by keeping people healthy."

    http://gregmankiw.blogspot.com/2009/06/can-prevention-save-healhcare-costs.html

    SvarSlett
  4. Hei Joakim. Jeg stusset bare over at det kom en lengre artikkel om samme sak på Mandag Morgen noen minutter etter innslaget på TV. Men det kan jo være tilfeldig. Eller at noen skriver veldig raskt.

    Når det gjelder selve saken så er jeg enig i at forebygging er bedre enn reparasjon. Og at en vellykket strategi her kan spare samfunnet for milliardbeløp. Noe den nye stortingsmeldingen sier en del om. Men å gjøre dette til et spørsmål om moms på mat er en litt underlig angrepsvinkel og neppe en spesielt treffsikker strategi.

    SvarSlett