torsdag 4. juni 2009

Biblioteket som ødelegger bøker

Jeg vet ikke helt om man skal le eller gråte av Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt Bokhylla.no, men jeg er redd de tragikomiske sidene ved prosjektet i sum gjør dette til en temmelig trist historie for norsk kultur.

I utgangspunktet er det jo flott at Nasjonalbiblioteket setter i gang med et prosjekt for å digitalisere den norske boklige kulturarven (det er masse bøker som ikke er i salg lenger) og gjøre dem lesbare, søkbare og nedlastbare elektronisk fra et nytt nettsted, Bokhylla.no (ikke regn med at lenken vil virke).

Eirik Newt har gjort en viktig jobb på bloggen sin når det gjelder å beskrive alt som har gått galt i prosjektet. For å oppsummere:

1) Man kommer ikke inn på nettstedet fordi det ikke tåler trafikk. I følge Nasjonalbiblioteket er det slik at: "Problemene skyldtes stor pågang fra publikum, med køer på opptil flere hundre søk". Flere hundre, ja vel? Google har en milliard søk om dagen og ser ut til å virke. Er flere hundre søk om dagen mye? Men så lenge det er slik kan man i hvert fall bare glemme nedlasting av pdf-filer.

2) Brukergrensesnittet er helt merkelig. I følge de som har kommet inn på nettstedet er forsiden slik at man for eksempel ikke finner bøker, men må gå inn på bestemte årstall. Eller søke etter forfatter i et søkevindu.

3) Det er rot med metadataene om bøkene. Når Eirik Newt søker sine egne bøker kommer bøkene hans opp med andre forfatternavn.

4) Men det mest tragiske er at kvaliteten på de scannede sidene er helt katastrofalt dårlig. Eirik skriver om dette i "Look what they've done to my book, ma" og "Bokhylla.no goes pink". Dette er sterke saker. Nå er Eirik en mann som skriver dannet om det meste, men det som har skjedd er jo en ren skandale. Et nasjonalbibliotek skal ikke ødelegge bøker. Her har landets fremste eksperter på bøker åpenbart gitt blaffen i kvalitetskontroll. Er det fordi det ikke er på papir at det ikke er så farlig med kvaliteten?

Kan en reproduksjon bli så dårlig et den er krenkende? Olav Torvund skriver om Bokhylla.no på bloggen sin med dette som problemstilling. Jan Omdahl oppsummerer kritikken i en artikkel i Dagbladet der han også harselerer litt med påstanden om at Bokhylla.no er bibliotekenes svar på Spotify. Så lenge man ikke en gang kommer inn på bokhylla.no så er vel ikke det særlig sannsynlig.

New York Times skriver at Google skal lansere en ny nettbutikk for e-bøker i konkurranse med Amazon. I tillegg til Google Books der det er bøker som er fritt tilgjengelige. Men det er ikke bare Google og Amazon som lager "trykksaker" tilpasset skjerm som holder høy kvalitet. Maxbo som selger verktøy og hageredskaper klarer å legge katalogen sin i lekkert lesbar form på nettet, og det finnes gode eksempler på e-bøker som tar nettet på alvor (takk for tips fra Olava).

Da er det ganske spesielt at et nasjonalbibliotek ikke klarer å scanne slik at farger blir korrekte og tekst blir lesbar. Manglende kompetanse på ikt? Kanskje det, men dette handler vel mest sannsynlig om en kombinasjon av manglende kompetanse på formidling og et prosjekt som savner ledelse og derfor ikke er dimensjonert riktig i forhold til oppgaven som skal løses.

Oppdatert 21:40: Nå virket plustelig lenken til hjemmesiden til Bokhylla.no.

Oppdatert 22:15 Søk virker også. Og der jo alltid gøy å søke på seg selv. Da kom det opp en bok som heter "Her er Norge" av Arne Bonde og Jan Greve (bilder) utgitt i 1992 i forbindelse med Lillehammer OL. Tror ikke jeg har sett boka før, men der er det et kult bilde (dessverre litt dårlig billedkvalitet) på side 127 av Stortingets ungdomsinvasjon i 1989 med undertegnede sammen med Sylvia Brustad, Karita Bekkemellem, Tor Mikkel Wara, Olav Akselsen (kalt Tor Inge i billedteksten) og John G. Bernander http://www.nb.no/utlevering/nb/893e4820715e9a250aad6df3cb8a925f#&struct=DIV320