onsdag 21. januar 2009

- Det største fallet verden har sett

Jeg har vært to dager i Sandefjord på det årlige toppmøtet til Norsk Petroleumsforening. Oljeindustripolitisk seminar kaller de det selv, men bak dette trauste navnet skjuler det seg en imponerende møteplass for ledere i oljenæringen, politikere og embetsverk.

Nå er det vel rundt 12 år siden jeg var med sist. Siden den gang er det vokst til over 300 deltagere. Selve konferansen er ganske kjedelig i formen, det er alt for mange lange politiske foredrag. Men som møteplass for oljeselskaper og leverandører fungerer det. Og så treffer man masse gamle kjente fra oljemiljøet. Tore O. dukket også opp, med en Obama t-skjorte kjøpt i Virginia på selve valgdagen.

Et høydepunkt på programmet var energianalytiker Neil McMahon (bildet) i Sanford C. Bernstein. Han advarte mot synkende interesse for norsk sokkel blant de store internasjonale oljeselskapene. Han hevdet også og at dagens prisfall på olje kan bidra til at norsk sokkel får det største fallet i oljeproduksjon verden noengang har sett i 2010

OLF har for øvrig kommentert og mener at dette er en overdrivelse. Men McMahon og OLF er helt enige om at det oljeselskapene trenger nå er mer areal å jobbe med. Uten åpning av nye områder for leteaktivitet vil fallet på norsk sokkel bli bratt.

En annen veldig interessant presentasjon var Gunn Wersteds foredrag om finanskrisen. Hun forklarte hvordan egenkapitalsituasjonen i bankene gjør at gode prosjekter i næringslivet ikke får lån

Ellers er denne konferansen kjent for konkurransen der deltakerne skal tippe hva oljeprisen vil være om et år når neste konferanse arrangeres. Aldri har det vært bommet så mye. Det var ikke mange som trodde oljeprisen ville være 45 dollar for et år siden.